info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lärling rev asbest – inventering saknades

Sigfrid Lindén Johansson, 22-årig snickarlärling, rev kakel i sju kök innan Byggnads skyddsombud stoppade jobbet. Det fanns asbest i kakelfixet.

– Det känns olustigt. Jag hade inte en tanke på att det fanns asbest, säger Sigfrid Lindén Johansson till tidningen Barometern. Han hade rivit kakel i sju kök i ett bostadshus i Skälby i Kalmar, innan Byggnads skyddsombud, Per-Olof Nilsson, stoppade jobbet.
Rivjobbet gjordes i flerbostadshus som renoveras av Bygg AB Y Andersson & Söner. Varken byggföretaget eller fastighetsägaren, som är skyldig att göra asbestinventering, hade tänkt på att det kunde finnas asbest i kaklet. Byggfirman saknar tillstånd att riva asbest.

Enligt Barometern är byggfirmans vd, Anders Andersson, bedrövad över det som hänt.
– Jag hade inte en tanke på det men jag borde ha kollat, säger han.
Nu har ett asbestsaneringsföretag anlitats för att ta bort all asbest i fastigheten. Sigfrid Lindén Johansson kommer att få gå igenom medicinska kontroller. Arbetsmiljöverket har också lagt ett omedelbart vite på 50 000 kronor som byggföretaget får betala. Det kan också bli rättslig prövning.
– Vi ser mycket allvarligt på detta. Företagen måste förstå hur farligt det är att arbeta med asbest. Det är 100 till 200 personer som dör om året på grund av asbest, säger arbetsmiljöinspektör Håkan Lindström till Barometern.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lärling rev asbest – inventering saknades

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig