info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lärling - håll koll på rättigheterna

Tusentals gymnasieelever tar snart examen och byter byggutbildning mot en lärlingsanställning. Då är det viktigt att hanteringen blir rätt för att lärlingstimmarna ska börja ticka in.

– Det är inte så ovanligt att man missar att skriva ett lärlingskontrakt. En del kan jobba rätt länge utan kontrakt och då blir det inga timmar, säger Christer Härjelin, ansvarig för lärlingsfrågor på Byggnads förbundskontor.

KLICKA OCH KOLLA VILKEN LÄRLINGSLÖN DU SKA HA

Direkt i samband med att lärlingen anställs, ska arbetsgivaren anmäla detta till yrkesnämnden. Rutinerna ser lite olika ut beroende på yrkesgrupp, men arbetsgivaren måste alltid skriva på någon form av utbildningsavtal i början av anställningen. Lärotiden börjar när kontraktet är klart. Det generella rådet från Byggnads är att kontraktet ska ordnas fram så snabbt som möjligt, men förutsättningen för utbildningskontraktet är alltid att det finns ett kollektivavtal.
– Är du osäker på om det finns avtal, kontakta Byggnads direkt och fråga. I nio fall av tio brukar arbetsgivare teckna avtal för att lärlingen ska få sina timmar, säger Niklas Landstedt, Byggnads region Öst.

Hängavtal krävs
Vanliga byggfirmor brukar ibland vilja anställa rörmokare, men för att VVS-lärlingen ska få tillgodoräkna sig timmar i företaget, måste byggfirman ha hängavtal på rätt branschområde – teknikinstallationsavtalet.
Det är viktigt att få ett riktigt anställningsbevis innan du börjar jobba. VVS-företag har enligt avtalet möjlighet att provanställa i högst 6 månader. Därefter ska provanställningen gå över i en tillsvidareanställning. För glaslärlingar gäller högst tre månader. Inom trä, betong, mur, plåt, specialarbetare och maskin, ska anställningsformen vara tillsvidareanställning direkt.

– Det är inte helt ovanligt att ungdomen får en sommarlovsanställning, men när man väl slutat skolan ska det vara en lärlingsanställning, säger Niklas Landstedt, lärlingsansvarig på Byggnads Region Öst.

TEXT: NINA CHRISTENSEN

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lärling - håll koll på rättigheterna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig