info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Långt fängelsestraff för svartföretagare

En företagare i rörbranschen har dömts till sex års fängelse i Göteborgs tingsrätt. Tillsammans med sina kompanjoner har mannen fifflat undan över 46 miljoner kronor.

Han fick sex års fängelse för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. I härvan finns även fem andra personer, som dömdes till sammanlagt elva år och sex månader för medhjälp till brotten.
Två av männen dömdes även för vapenbrott. Den ene hade en skarpladdad pistol samt dopingpreparat i hemmet, den andre ett gevär.

Huvudmannen använde svart arbetskraft och utförde entreprenadarbeten inom rörbranschen åt stora läkemedelsföretag och kärnkraftverk. Hans företag hade på ett korrekt sätt fakturerat sina kunder och även bokfört arbetena. Men underentreprenörer hade sedan ”svartfakturerat” huvudmannen för arbeten de inte utfört, och på så vis har svarta pengar kunnat betalats ut till rörarbetarna.
När pengarna kom in på de falska underentreprenörernas bankkonton, togs pengarna ut med hjälp av bankcheckar, som sedan löstes in på en annan bank och sedan betalades ut till svartjobbarna. Periodvis gjordes sådana bankärenden nästan dagligen. Tingsrätten bedömer att sammanlagt 52 miljoner kronor hanterades på det här sättet.

Huvudmannens viktigaste medhjälpare fick fyra år och sex månader. ”Vapenmannen”, fick två år och sex månader. Tingsrätten bedömer det som en försvårande omständighet att Vapenmannen begick de nu aktuella brotten medan han var föremål för en annan skattebrottsutredning.
Han har även dömts för vapenbrott tidigare.
Huvudmannen har däremot inte funnits med i polisregistret förut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Långt fängelsestraff för svartföretagare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig