info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Långt avtal och månadslön

Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) har nitton yrkanden inför förhandlingarna med Byggnads. Det finns en tydlig dragning mot månadslön och individuell lönesättning.

Med tanke på storbråket förra året mellan PLR och Byggnads, då ett par tusen plåtslagare var uttagna i konflikt, vill arbetsgivarna betona vikten av fredsplikt och att förhandlingarna sker under ordnade former där parterna tar sitt ansvar.
På PLR ser ledningen att antalet varsel rörande arbetsbrist och faktiska uppsägningar ökar och att antalet nyanställningar minskar. Arbetsgivarna ser i närtid ingen direkt generell ljusning och ser därför inga möjligheter till någon överkompensation i årets avtalsrörelse och att det märke som industrin sätter ska hållas. Andra förmåner än lönen som ska förändras måste enligt PLR tas av löneutrymmet.

Ökad flexibilitet

Flera av PLR:s yrkanden handlar om större frihet på lokal nivå. De vill se fler lokala överenskommelser mellan arbetsgivare och anställda. Bland annat handlar det om arbetstidsförläggning och tillgänglig arbetstid. PLR vill att det på lokal nivå ska förhandlas fritt om vilken löneform som ska gälla eller – alternativt – att månadslön är huvudlöneform. Arbetsgivarna vill även se individuell lönesättning vid ackordsarbete och mindre av generell utläggning av lönen till förmån för lokal fördelning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Långt avtal och månadslön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig