info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lång väntan på yrkesbevis

VVS-montören Mikael Evaldh är klar med sin lärlingsutbildning sedan ett år, men har inte fått göra branschprov ännu. "Det har fungerat uselt" säger Byggnads lärlingsombudsman.

Krister Persson, lärlingsombudsman på Byggnads i Skåne, riktar kritik mot den organisation som sköter branschprovet för VVS-lärlingar.
– Mikael är inte den ende som drabbats, organisationen för branschprovet har fungerat uselt, säger han.
VVS-montören Mikael Evaldh har gjort alla sina timmar, och är sedan ett år färdig med sin lärlingstid, ute på sitt företag. Men för att få yrkesbevis och full betalning, måste han avverka ett branschprov. Branschprovet sköts av Installatörernas Utbildningscentrum, IUC, som ägs av ett antal branschorganisationer, bland annat VVS Företagen.
Mikael fick ingen kallelse till Hässleholm, där han skulle avlägga sitt prov den 4 februari i år. När detta upptäcktes skickade Byggnads en ny anmälan. Men ingen kallelse har ännu kommit från IUC i Hässleholm.

”Jag har förlorat mycket på det här”

-Mina kolleger som har yrkesbevis, tjänar 30 kronor mer i timmen än mig. Du kan ju räkna ut hur mycket det blir på ett år, jag har förlorat mycket på det här. Jag har bott på samma ställe hela tiden, varken jag eller min arbetsgivare har fått kallelse, säger han.
Chatarina Holmberg administrerar hanteringen av lärlingarna i Skåne. Hon säger att alla papper från Mikael är i sin ordning. Hon menar att hon har väl inarbetade rutiner när det gäller branschprovet. I höstas markerade hon i datasystemet ett datum när Mikael Evaldh skulle bli klar med sin sista lärlingstid i företaget, så att UIC skulle kunna kalla till prov i god tid.

”Provplatsen skickar kallelse”

– Det är provplatsen som skickar ut kallelse och jag vet inte vad som kan ha hänt. När jag upptäckte detta gjorde jag direkt en ny anmälan, säger Chatarina Holmberg på Byggnads.
Enligt Byggnads lärlingsombudsman i Skåne, Krister Persson, är det fler lärlingar som drabbats.
– Det har fungerat uselt här i ett och ett halvt år. Flera killar som jag känner till har väntat i 6 månader på att få göra prov. Det som är så märkligt, är att de tar dom inte i turordning, vi kan se att killar som vi har anmält senare, de har fått tid, men de andra har fått vänta tre-fyra månader, de har inte fått tid. Någonting i deras logistik, i deras turordning, funkar inte, säger Krister Persson.

Mikael har förlorat många tusenlappar på detta. Vad kan Byggnads göra för honom nu?
-Vi måste se till att han får en provtid så snabbt som möjligt.

Kan han få lön retroaktivt?
-Han ska kunna gå in och begära lön retroaktivt, enligt utbildningsparagraf §7 moment2, som reglerar detta, om jag minns rätt. Jag ska pröva att ta detta till diskussion.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lång väntan på yrkesbevis

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig