info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lång utredningstid för dödsolycka på SSAB

I sommar är det två år sedan den slovakiske ugnsmuraren Robert Radvan dödades i en olycka på SSAB i Luleå. Trots den långa tid som gått finns ännu inget svar på om någon är ansvarig för hans död. Polis och åklagare utreder fortfarande fallet.

I slutet av juli 2003 avled den slovakiske ugnsmuraren Robert Radvan i en olycka på SSAB i Luleå. Därefter startade en utredning för att se om någon är skyldig till dödsfallet. Om ett brott har begåtts rör det sig om arbetsmiljöbrott, inklusive vållande till annans död.

Men kammaråklagare Magnus Nilsson, Gällivare, vill idag inte säga något om utgången av utredningen. Några specifika misstankar om brott finns inte.
– Utredningen är inte klar och det behövs svar på flera frågor, säger han.
– Vi har i första hand ett ytterligare förhör som återstår.
Efter att ugnsmurarna var klara vid SSAB återvände de till Slovakien.
Utredningen har dragit ut på tiden. I sommar är det två år sedan olyckan. 
– Det ställer till en del att det är utländska medborgare, säger Magnus Nilsson.
För den typ av brott som utredningen gäller, är preskriptionstiden fem år.

Robert Radvan, 26 år, omkom då han tappade balansen och föll sju meter ner i en koksugn som höll en temperatur runt tusen grader.
Senare har hans arbetskamrat Jozef Mátray, som också blev vittne till olyckan, trätt fram och berättat om svåra missförhållanden.
Slovakerna fick arbeta för svältlöner trots att Byggnads tecknat avtal om en avtalsenlig lön. Efter att det kom fram att arbetarna fått för lite betalt, fick det slovakiska företaget Termostav betala ut 20 miljoner kronor i efterhand till arbetarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lång utredningstid för dödsolycka på SSAB

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig