info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Lägg rullande förbud på epoxi"

– Lägg rullande förbud mot företag som bryter mot reglerna för epoxi. Det säger Göran Stridsberg, regionalt skyddsombud på Byggnads i Kalmar.

Han är mycket oroad för att de korta byggtiderna ska öka användningen av produkter med epoxiplast. Det finns visserligen tillfällen då det är tillåtet att använda materialet, som är starkt allergiframkallande. Men det är vid mycket speciella arbeten och myndigheterna har klart markerat att det inte ska användas för att rädda byggen där byggtiden är så kort att betongen inte hinner torka.

Det finns flera förbud mot att använda epoxi för att korta byggtiden. Men det hindrar inte att företag ändå använder metoden.
Nu senast inträffade ett uppmärksammat fall på Öland där golvföretaget, Ågrens Golv, använde en produkt med epoxi som fukt/alkaliespärr, för att kunna lägga på mattor och lim innan betongen torkat ut. Företaget gjorde det trots att de tidigare fått förbud mot sig från såväl arbetsmiljöverk som regeringen mot metoden.

– När företag trots tidigare förbud nu ändå använder medlet måste hårdare sanktioner tas till. Det måste helt enkelt kosta att utsätta byggnadsarbetare för hälsorisker, säger Göran Stridsberg, som själv vid två tillfällen lagt stopp på företagets epoxihantering.
– Idag går det så snabbt att lägga in den hör typen av produkter och vi kan inte vara överallt och kontrollera, säger han.

Det enda som fungerar är att arbetsmiljöinspektionen lägger ett rullande förbud med vite, anser Göran Stridsberg. Det innebär att så snart företaget bryter mot förbudet måste de betala.
– Annars skiter de i om folk blir sjuka. De aktar sig bara när det drabbar deras plånbok, säger han. Han har sett många byggnadsarbetare som drabbats av kontakteksem av epoxi och måst lämna branschen.
– Seriösa företag utsätter inte byggnadsarbetare för de här riskerna, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Lägg rullande förbud på epoxi"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig