info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lagförslag slår mot svartarbete

Skatteverket har föreslagit regeringen lagstiftning om arbetsgivardeklarationer på individnivå varje månad. Detta har byggbranschen efterfrågat länge, för att motverka svartarbete.

Om Skatteverkets lagförslag blir verklighet kommer varje anställd kunna se varje månad vad arbetsgivaren rapporterat in gällande lön och avdrag för just henne eller honom. I dag redovisas klumpsummor månadsvis, medan redovisningen på individnivå kommer först i kontrollbeskeden en gång om året.
– Förändringen ökar möjligheten för att det blir rätt från början och eventuella fel kan upptäckas och åtgärdas tidigare, säger Magnus Wallin, enhetschef på Skatteverkets produktionsavdelning, i ett pressmeddelande.

Vill motverka svartarbete

Ett syfte är att minska osund konkurrens. Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson sa i en kommentar i somras att individuell månadsredovisning skulle skapa bättre förutsättningar att pressa tillbaka svartarbete. Detta var i samband med ett seminarium ordnat av Byggbranschen i samverkan, ett samarbete mellan fack och arbetsgivare i branschen. Bland andra Byggnads är med där. Byggbranschen i samverkan har en längre tid drivit just kravet på att arbetsgivare ska redovisa på individnivå varje månad. Detta för att synliggöra om företag inte betalar in tillräckligt med skatt och avgifter för alla sina anställda.

Socialdemokratiskt krav

Ett annat krav som branschen drivit parallellt har varit att införa personalliggare i byggbranschen, detta genomfördes vid årsskiftet.
Skatteverket vill att regler om individuell skatteredovisning börjar gälla i januari 2018. Det är knappast en ny fråga för regeringen när förslaget nu landar på deras bord. Just att införa individuell skatteredovisning månadsvis var en punkt på det tiopunktsprogram för arbetsmarknaden som LO och Socialdemokraterna tog fram tillsammans inför valet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lagförslag slår mot svartarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig