info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lagförslag om krav på löneutbetalning – snickare hoppas: "Bra idé om den funkar"

Regeringens nya lagförslag: Byggföretag ska ansvara för att anställda hos underentreprenörer får ut sin lön. Snickaren Genc och arbetsledaren Kastriot Doqaj hoppas mycket på förslaget. – Det är en bra idé om den funkar, säger Kastriot.

Regeringen vill införa ett entreprenörsansvar för lönefordringar inom bygg- och anläggningsbranschen. Beslutet fattas på ett regeringssammanträde imorgon.
– Det finns mycket fusk och kriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. Min regering genomför en rad åtgärder för att stätta stopp för det. Det ska vara ordning och reda på svenska arbetsplatser. Nu lägger vi fram en ny kraftfull lagstiftning för att rensa upp på svenska byggen, säger statsminister Stefan Löfven.

Ett huvudentreprenörsansvar är redan avtalat mellan Byggnads och BI sedan 2015. Det innebär att huvudentreprenören är ansvarig för att se till att alla regler och avtal följs på ett bygge, även av underentreprenörer.
Nu vill regeringen stärka byggnadsarbetarnas rätt med hjälp med hjälp av den nya lagen, som innebär att en arbetare i bygg- och anläggningsbranschen som inte får lön ska kunna få betalt av det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare. I andra hand ska huvudentreprenören ansvara.
– Det är helt oacceptabelt att seriösa och ansvarstagande entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen ska riskera att konkurreras ut av de som fuskar med skatten, struntar i säkerheten eller inte betalar sina arbetstagare den lön de har rätt till, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

De albanska kusinerna Genc och Kastriot Doqaj jobbar som snickare respektive arbetsledare på företaget GD Byggentreprenad, där allt fungerar som det ska med löneutbetalningarna. Men de har tidigare erfarenheter av uteblivna löner från underentreprenörer. När Kastriot tidigare jobbade som målare i Sverige fick han inte ut några pengar vid ett arbete.
– Vi jobbade men chefen betalade oss inte, säger han.
Kastriot hoppas att en ny lag ska sätta högre press på huvudentreprenören att betala ut löner.
– Det är en bra idé om den funkar. Man kämpar för sina pengar och har rätt till dem. Vi får hoppas att det blir bra.

Genc är säker på att huvudentreprenörerna kommer att ta sitt ansvar.
– Det är en självklarhet att arbetsgivarna kommer att följa lagen, säger han.
Regeringen vill att de nya bestämmelserna ska träda i kraft den 1 augusti 2018.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lagförslag om krav på löneutbetalning – snickare hoppas: "Bra idé om den funkar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig