info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lagbasar påverkar tidsplan

Lagbasar i projektet Ringdansen i Norrköping protesterar mot snäva tidsplaner och kräver förlängning. - Vi kan inte fortsätta stressa så här, säger de.

Vid ett möte där Byggnads regionala skyddsombud, samt Målarnas representanter, presenterade ett förslag till förlängning av tidsplanerna, sade alla lagbasar (bygg, el, målare), nej. De ansåg att förlängningen inte räckte.
Protesterna har lett till att Byggnads och Målarnas fackförbund nu kräver en långsiktig lösning på arbetsmiljöproblemen i Ringdansen, det vill säga en översyn av tidsplanerna, nya rutiner för upphandlingar, samt att byggherren tar fram en arbetsmiljöorganisation som kontinuerligt ser över arbetsmiljön fram till 2003.

Byggnads föreslår att byggherren Hyresbostäder ska använda totalentreprenörer, Hyresbostäder har hittills upphandlat tjänster av en mängd olika entreprenörer vilket har lett till missförstånd och förvirring.
– Hyresgäster har flyttat in trots att hus inte varit helt färdiga och deras irritation har gått ut över byggnadsarbetarna, säger Lars Karlsson, ordförande för Byggnads i Norrköping.

Ringdansen är ett miljonprogram-område där ett stort antal lägenheter renoveras eller byggs om. Byggprojektet kommer att pågå fram till september 2003.
– Vi hoppas att Byggherren tar till sig våra krav. Det är en av Sveriges största byggarbetsplatser, vi kan inte ha det så här i två år, säger Lars Karlsson, ordförande i Byggnads i Norrköping.

Kalle Nibelius arbetar för NCC och ansvarar för tre husbyggen, nr 26-28. För att hinna färdigt hus 28, som ska vara klart den sista augusti, måste byggnadsarbetarna i hans lag koncentrera sig på 28:an, men då blir det brist på arbetskraft i hus 26 och 27, som ska vara färdiga med ett par veckors mellanrum, i tätt följd efter 28:an.
– Det borde vara åtminstone en månads mellanrum mellan slutdatumen på varje hus, det här går inte. Man känner sig otillräcklig trots att man ligger i hela tiden. Det håller inte att stressa så. Det blir förslitningsskador till slut, säger Kalle Nibelius.

Han har tvingats rekrytera ett stort antal yrkesarbetare, tillfälligt. Nu är cirka hälften av alla som arbetar med hus 26-28, tillfälligt anställda.
– De har jobb som sträcker sig bara 2-3 veckor framåt i tiden, till den 14 september. Det blir inte bra anställningsvillkor, säger Kalle Nibelius.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lagbasar påverkar tidsplan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig