info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lagbasar flyr från Peab i Malmö

Många lagbasar i Malmö är missnöjda med Peabs personalpolitik och lönenivå.

– Mellan åtta och tio lagbasar har sagt upp sig från Peab det senaste halvåret, säger Freddie Åkerblom, ombudsman på Byggnads i Malmö.
Peab har lägst utbetalningsnivå i jämförelse med de övriga storföretagen i regionen, 101 kronor i timmen.
– Vi får också väldigt dåliga ackord. Vid ett takarbete nyligen tackade jag helt enkelt nej. Så dåligt var deras ackordserbjudande, säger Lars Mårtensson.
Lars Mårtensson är också besviken på sin före detta arbetsgivares sätt att hantera personalen.
– Basen ringde hem och klagade på mig när jag var hemma med sjukt barn. Jag hotades med uppsägning när jag ville gå på en lagbasträff. Det var droppen som gjorde att jag sade upp mig.
Andra lagbasar talar om besvärliga ackordsförhandlingar. Ackordsförtjänsten ligger generellt sett 10-15 kronor under nivån på andra företag.
– Vi ligger långt under övriga företag. Jobbar vi sämre än andra? Man undrar vad det är som är fel, säger Lars Mårtensson.
De flesta uttrycker ett stort missnöje med företagets personalpolitik. Jesper Nilsson berättar att han plötsligt blev tvungen att ansöka skriftligt om att få gå på de fackliga lagbasträffar som Byggnads anordnar var tredje månad.
– Dessutom fick vi inte gå på fackliga kurser eftersom det ”störde produktionen”.
En före detta lagbas, som vill vara anonym, menar att ”kontorsfolket” på Peab i Malmö överlag har en negativ attityd gentemot byggnadsarbetarna, vilket leder till dålig stämning på arbetsplatserna.
Peab har inte kunnat nås för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lagbasar flyr från Peab i Malmö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig