info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lagbas sparkad från Snöhvit

Paul Sjögren var lagbas för 200 man på en av entreprenaderna på Snöhvit, det stora gasprojektet i Nordnorge. Men den 5 september, mitt i en löneförhandling, fick han sparken av AFS Pihlgruppen.

– Jag blev uppkallad till kontoret en timme innan jag skulle hem på ledighet. Jag trodde att jag skulle få ut underlag som jag hade frågat efter men i stället fick jag sparken, berättar Paul Sjögren, anläggare från Helsingborg som fram till den 5 september arbetade på AFS Pihlgruppen i Hammerfest.
När Paul kom tillbaka till jobbet efter nio dagars ledighet var han utestängd. Företaget hade blockerat hans ingångskort. Lagbasen fick ta in på hotell och kontakta norska facket för hjälp mot det norsk-danska konsortiet som bygger stora delar av Statoils gigantiska gasprojekt i Nordnorge.

Enligt Paul Sjögren följde åtta svenska byggnadsarbetare med honom hem till Sverige direkt. Och han uppskattar att ett 30-tal till har slutat på grund av strulande löneförhandlingar.
– Förhandlingarna handlade om vad som skulle ingå i ackordet. Men det fanns också ett missnöje med att vi inte fick det traktamentet vi hade blivit lovade, säger Paul Sjögren.

Kaj Lykkeberg på AFS Pihlgruppen säger att orsaken till uppsägningen var samarbetsproblem.
– Han hade gjort sig omöjlig hos alla i företaget, säger han.
När han får frågan om uppsägning utan varsel och med omedelbar verkan är en normal metod på företaget avbryter han samtalet.
Tryggve Kristerö är facklig förtroendeman på arbetsplatsen. Han säger att det fanns stora samarbetsproblem som delvis berodde på att många kommit till projektet med orealistiska lönekrav.
– Paul blev springande mellan laget och kontoret och när företaget såg att produktionen sjönk så pekade de ut honom som orsak, säger Tryggve Kristerö.

Enligt Kristerö förhandlar man nu om en lönenivå på 230 norska kronor per timme för de 256 anställda på entreprenaden. Traktamente utgår inte, däremot betalar de anställda 55 kronor för mat och bostad till ett värde 450 kronor.
Norska LO har begärt samtal med AFS Pihlgruppen om uppsägningen av Paul och dessutom av flera andra, både norska och svenska, anläggare som sagts upp från projektet.
– Vi ser allvarligt på det här. Det må vara att det funnits en Klondykestämning men företaget måste ändå följa reglerna för hur man hanterar konflikter. Så vitt vi förstått har man i vart fall inte överlagt med facket inför uppsägningarna, säger Svein Johansen, på norska Arbeidsmandsforbundet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lagbas sparkad från Snöhvit

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig