info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kvinnligt byggprojekt hotas av ny lag

Den nya diskrimineringslagen hotar att stoppa en lyckad utbildning av kvinnor i Halland till byggbranschen. Lagen tillåter inte positiv särbehandling av kön.

Regeringen har beviljat Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) 28 miljoner kronor som ska användas till att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden.
Samtidigt säger regeringen ja till en ny lag som riskerar att stoppa alla projekt som dragits igång.
– Det är sanslöst. Den ena handen vet inte vad den andra gör, suckar Roger Holm som är projektledare på länsarbetsnämnden i Halland.

Hans projekt omfattar totalt cirka 50-60 kvinnor i Västsverige som utbildas till murare, snickare och betongarbetare. Utbildningens praktiska del utgörs av ett byggprojekt som blivit mycket uppmärksammat i medierna – kvinnorna bygger ett museum, ett teckningsmuseum i Laholm.
Utbildningen har lockat ovanligt många kvinnor, bland annat därför att grupperna är enkönade. Det färdiga muséet kommer att innehålla en utställning om själva byggandet. Tanken är att besökarna, cirka
15-25 000 per år, ska få en tankeställare av det faktum att huset är byggt av enbart kvinnor.
Men nu kan projektet stoppas. Jämo har fått in en anmälan mot en utbildning i Gävle som riktar sig enbart till kvinnor. Och det kan få konsekvenser för den halländska satsningen på kvinnor i byggbranchen.
– Vi kör på som inget har hänt, men om det visar sig att Jämo reagerar, så tvingas vi bryta kursen, säger projektledaren Roger Holm.

Det är två lagar som skärpts, dels jämställdhetslagen och dels lagen om förbud mot diskriminering. Arbetsförmedlingar, både offentliga och andra, får inte ta hänsyn till kön i sin arbetsmarknadspolitiska verksamhet. Det innebär att exempelvis att man inte får låta endast antingen män eller kvinnor omfattas av ett arbetsmarknadspolitiskt program.
– Vi gör ju det här just för att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden. Lagen måste helt klart ändras, säger Roger Holm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kvinnligt byggprojekt hotas av ny lag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig