info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kryphålslöner kan strida mot EU-rätt

Att ge utländska byggnadsarbetare utan yrkesbevis mindre i lön kan strida mot EU:s regler. En utbildad EU-medborgare ska ha samma lön oavsett vilket land han eller hon jobbar i.

– EG-domstolen är klar över att man inte bara ska ha samma rättigheter inom EU att vara verksam i ett yrke, utan också få samma löner och villkor som andra om man bedöms ha likvärdig utbildning, säger Markos Montmar-Stavroulakis, chef för Solvit-centret på Kommerskollegium till tidningen Byggvärlden.
Solvik är ett nätverk inom EU/EES och har ett center i varje medlemsland. Frågan har blivit aktuell igen sedan det visat sig att byggnadsarbetare från andra EU-länder får upp till 70 procent mindre än avtalad lön. Orsaken är att arbetarna saknar svenskt yrkesbevis.

Andrzej Chudy är både utbildad målare och snickare från Polen, och arbetar i Sverige. Det har han gjort i snart åtta år. I dag är han anställd på ett bemanningsföretag.
– Vi vill ha samma lön som de andra men det är hela tiden ett problem, säger han till Byggvärlden.
Enligt tidningen har ansökningarna om yrkesbevis till regionala yrkeskommittén i Stockholm samlats på hög. Men enligt Per Mangs, från Byggettan, har man kört fast eftersom man inte klarar av att ta ställning till alla utbildningar som finns. RYK söker nu hjälp från centralt hållt, och eventuellt från någon myndighet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kryphålslöner kan strida mot EU-rätt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig