info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritiserar tunga balklyft

Byggnads är starkt kritiskt till att murarna i Malmö måst bära tunga tegelbalkar. - Det skulle ha varit löst innan bygget startade, säger ombudsmannen Jonas Sjöberg.

Bredvid kvarteret Fören, där murare kånkat på tunga balkar, ligger nybyggda kontorsfastigheten Dockums som blev klar 2010. Också där var det problem med otympliga balkar. Också där fick en murare ryggskott. Detta ledde till att jobbet stoppades av en facklig företrädare, som dessutom var idégivare till den alternativa lösning som togs fram.
Företagen på de båda byggena i Malmö är desamma, sånär som på arkitekten. Men trots det har problemen upprepats igen. Det är upprörande, tycker Jonas Sjöberg, regionalt skyddsombud på Byggnads.
– Inte minst mot den bakgrunden är det dåligt att företagen inte tidigare löst problemen på det här bygget, innan det hamnar hos murarna, säger han.
– Varken arkitekt, beställare, konstruktör eller arbetsmiljöansvariga på företagen har i tid tagit ansvar, utan det har lagts i knät på murarna att lösa det. Det har lett till att de måst bära och det är helt oacceptabelt, säger han.

För sent

Murarna har burit tegelbalkar som är 4,80 långa och enligt tillverkaren väger 144 kilo. Men plötsligt kom balkar som var ännu tyngre, över ett par hundra kilo. Byggnadsarbetarna krävde besked om hur det skulle lösas. Ett möte hölls och en arbetsmetod har tagits fram. Men byggnadsarbetarna har uttryckt tveksamhet till om det fungerar i längden utan att de behöver bära.
Jonas Sjöberg tycker att detta skulle varit löst redan då bygget startade.
– Detta är alldeles för sent. Att komma in så sent i produktionen betyder att man hela tiden måste ta till olika nödlösningar. Det blir aldrig optimalt, säger han.

Stort ansvar

Jonas Sjöberg betonar det stora ansvar som alla parter har för att murarna ska ha en bra arbetsmiljö. Det gäller inte minst beställare och projektör som planlägger bygget.
– Det har varit fel från början. Man har ritat och planerat in för stora och tunga balkar i konstruktionen, utan att verkligen ta ansvar för hur de skulle hanteras på arbetsplatsen, säger Jonas Sjöberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritiserar tunga balklyft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig