info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot Skanska i USA

Usla villkor hos amerikanska underentreprenörer och svartlistning av fackligt aktiva. Byggjätten Skanska får hård kritik i en rapport från Bygg- och träarbetareinternationalen.

”Vi främjar goda relationer med arbetsorganisationer, fack­föreningar och företrädare för arbetstagarna.” Så skriver byggjätten Skanska i sin uppförandekod. Företaget har också anslutit sig till FN Global Compact, ett initiativ där undertecknarna förbinder sig att följa tio rekommendationer om bland annat arbetsrätt, mänskliga rättigheter och miljöhänsyn.
Men avståndet från vackra principer till verkligheten ute på arbetsplatserna är stort. Det menar den internationella fackliga organisationen Bygg- och träarbetareinternationalen, där Byggnads är en av medlemsorganisationerna, som i en ny rapport riktar hård kritik mot Skanska.

Usla villkor i USA
Bland annat uppmärksammas missförhållanden hos flera av Skanskas underentreprenörer i USA. Underentreprenören Instafab i Portland, Oregon ska enligt rapporten både ha fuskat med övertidsersättningen och i strid mot lokala lagar låtit bli att tillhandahålla skyddsutrustning. Anställda som tagit upp problemen med företagsledningen ska ha avskedats.
Hos K & D Reinforcing i Nashville, Tennesse, ska arbetsmiljön ha varit farlig och lönerna så låga att många anställda tvingats ansöka om offentliga bidrag för att klara ekonomin.
Underentreprenören Giley, också baserad i Tennesse, ska varken ha betalat sjukförsäkring, pension eller semesterlön. Om väderförhållandena är sådana att inget arbete kan utföras får de anställda ingen lön, men är likväl tvungna att stanna kvar på arbetsplatsen.

Kontrollerade 66 000
Rapporten tar också upp Skanskas användning av det svartlistningsregister som brittiska byggföretag drev fram till år 2009. Som Byggnadsarbetaren tidigare avslöjat lät Skanska under fem års tid kontrollera omkring 66 000 arbetssökande mot registret.
‒ Skanska har bevisat att företaget kan göra vinst i Sverige genom hållbara affärsmodeller. Nu måste de visa att de kan exportera denna kunskap och lära resten av världen att göra vinst på ett hållbart sätt, säger Bygg- och träarbetareinternationalens generalsekreterare Ambet Yuson i ett uttalande.

LÄS MER: Skanskas roll i svartlistningsskandalen

Skanska USA svarar på Bygg- och träarbetareinternationalens kritik i en skriftlig kommentar:
”Anklagelserna och slutsatserna i detta dokument avser separata företag, inte Skanska, och vi känner inte till några arbetsrättsliga kränkningar hos något av de namngivna företagen i anslutning till våra projekt. Skanska har inte lagt sig i ansträngningarna att organisera arbetare. Vi värdesätter våra långa och positiva relationer med underentreprenörer och fackföreningar över hela USA.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot Skanska i USA

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig