info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot nya bemanningsregler

Nya regler om bemanning välkomnas av Byggnads, men arbetsgivarna delar inte entusiasmen. Sveriges Byggindustrier varnar för konflikter, minskat arbetstempo och ökade kostnader.

– Regeringen har faktiskt gjort ett bra jobb för en gångs skull. Det får bli en liten stjärna till Hillevi Engström för det här, sa Byggnads chefsjurist till Byggnadsarbetaren den 14 september.
Han pratade om förslaget om hur EUs bemanningsdirektiv ska införas i svensk lagstiftning från årsskiftet. Förslaget innebär främst en skillnad för bemanningspersonal som är utstationerad från andra EU-länder. I dag har facket inte rätt att kräva mer än vissa minimivillkor för deras räkning, men detta skulle innebära en rätt att höja kraven till kollektivavtalsenlig nivå ovan minimigränserna. Nu har regeringen lämnat vidare förslaget som en proposition till riksdagen.

”Stora kostnader för utländska företag”

Hos Byggnads motpart Sveriges Byggindustrier är förhandlingschefen Mats Åkerlind inte lika imponerad som Mattias Landgren. Tvärtom är han mycket kritisk till förslaget.
– Det skapar ett handelshinder som gör att de inte ens behöver göra sig besväret att åka hit, säger Mats Åkerlind om utländska bemanningsföretag.
Han konstaterar att bemanningsföretag från andra länder ska etablera sig i ett nytt land med allt vad det innebär av att skapa relationer till kunder och leverantörer, att lösa praktiska frågor så som boende.
– Det är stora kostnader förknippade med det, säger han.

Hänvisar till lägstalöner

Han menar att det är konkurrenshämmande att då kräva exakt samma löner som i de svenska kundföretagen. Enligt Mats Åkerlind vore det att avvika från den fria rörligheten för varor och tjänster. Samtidigt poängterar han att han inte förespråkar att den utländska inhyrda personalen ska ha ”väsentligt sämre villkor”.
– De borde omfattas av de regler som finns i byggavtalet gällande lägsta lön, säger han.
Mats Åkerlind är framför allt kritisk till att facket får rätt att ta till stridsåtgärder för att kräva villkor på denna högra nivå. Han tycker att eventuella tvister borde skötas via Arbetsdomstolen. Sveriges Byggindustrier varnar för en situation med mer konflikter och högre kostnader på byggena.

Endast minimivillkor för entreprenörer

Både Mattias Landgren och Mats Åkerlind uttrycker också att det är ett bekymmer att man ändrar villkoren endast för den del av den utländska arbetskraften som är bemanningsanställd. För personal hos underentreprenörer gäller fortfarande att endast minimivillkor kan krävas. Sveriges Byggindustrier tror att det kan leda till konflikter där facket vill hävda att underentreprenörer är bemanningsföretag, för att kunna höja kraven. Mattias Landgren sa i Byggnadsarbetarens tidigare intervju att han vill ha ändrade EU-regler, så att samma krav kan ställas även för anställda hos underentreprenörer.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot nya bemanningsregler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig