info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot försvunna anställningsår

Flera förhandlingar om turordningsområden pågår mellan Byggnads och de stora byggföretagen. Samtidigt är många byggnadsarbetare kritiska mot facket och företagen efter att ha förlorat inarbetad tid.

I både Peab och Skanska pågår segslitna diskussioner om turordningsområden och intjänad anställningstid.
I Peab har en medbestämmandegrupp (MB-grupp) sagt nej till en organisationsförändring som företaget vill göra av strategiska skäl. MB-gruppen anser att förändringen leder till att enskilda anställda förlorar intjänade anställningsår och därmed påverkas deras placering i turordning vid uppsägning.

I Skanska är det uppsägningar i södra Sverige som föranlett en strandad lokal förhandling. MB-gruppen där hävdar att Skanska tidigare följt en princip där de anställda fått tillgodoräkna sig all anställningstid i koncernen. Nu vill Skanska att uppsägningarna ska göras från turordningslistor som är knutna till olika Skanska-bolag, i enlighet med lagen om anställningsskydd (LAS).
Skanska och Byggnads får dessutom fortfarande kritik från byggnadsarbetare i norra Sverige. Där genomfördes för något år sedan en förändring av turordningslistorna i samförstånd, men utan förhandling. Förändringen orsakades, enligt både Byggnads och Skanska, av att man tidigare gjort fel. Konsekvensen av att man började följa lagen blev att många Skanska-anställda förlorade anställningsår. Flera av dem har därefter blivit uppsagda.

Bakgrunden är att när de stora byggkoncernerna organiseras om riskerar till exempel säsongsanställda anläggare, som inte är anställda just vid omorganiseringen, att förlora intjänade anställningsår.
Ingen av parterna säger att man tycker att det här är bra. Men lagen är sådan, säger man. Byggnads har uppvaktat regeringen om problemet och där studerar man nu frågan. Under tiden växer kritiken från dem som drabbats.

– Jag har blivit fråntagen nästan halva mitt arbetsliv. Hade jag inte blivit det hade jag haft jobb nu, säger en av dem.
Han vill inte dras in i en strid där han själv figurerar mot Skanska eftersom han är beroende av att få jobb framöver. Men han anser att Byggnads brustit i att försvara hans intresse när man accepterat att han förlorat anställningstid utan att frågan ens varit uppe till förhandling.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot försvunna anställningsår

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig