info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot försenad a-kassesersättning

Flera arbetslösa byggnadsarbetare är upprörda då de tvingas vänta på ersättningen en hel vecka på grund av jul- och nyårshelgen.

Betongarbetaren Kenneth Mörth, 55 år, från Stockholm är arbetslös. Han hade räknat med att få ersättning från a-kassan i dag, fredag. Men han får inga pengar förrän nästa torsdag.
– Jag fick pengar den tjugonde i förra månanden. De gick till hyran och julen. Nu måste jag få ny ersättning, annars har jag inte råd att handla mat, säger Kenneth Mörth.
Han är förbannad och undrar hur de på a-kassan kan behandla de arbetslösa på det här sättet.
– När avgiften till facket ska betalas är de stenhårda med att pengarna kommer i rätt tid, men den principen verkar inte gälla alla.
Torbjörn Molander är chef på Byggnads a-kassa.
– Jul- och nyårshelgen är alltid ett bekymmer och orsaken är att det är så många lediga dagar. Det drabbar posten, som inte hinner med att leverera a-kassekorten till personalen på a-kassan, banken som kräver tre bankdagar för att flytta över ersättningen till de arbetslösas konton och oss på a-kassan, som får för många a-kassekort att hantera under för få dagar. Vi hinner helt enkelt inte med.
I år löste a-kassan problemet genom att bryta tiden för ersättningsperioden en dag tidigare. Det innebär att de som fick sina a-kassekort registrerade senast den 27 december kommer att få sin ersättning i dag den 4 januari. De som fick sina kort registrerade efter den 27 kommer att få sin ersättning den 10 januari.
Ett besked som inte lugnar Kenneth Mörth.
– Det är otroligt. Nu får jag ge mig ut och försöka få låna lite pengar så att jag klarar mig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot försenad a-kassesersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig