info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot egna medlemmar efter svartjobb

Efter förra veckans avslöjande tar nu Byggnads och Sveriges Byggindustrier i Dalarna avstånd från svartjobb och utnyttjande av a-kassan.

Uttalandet från de två parterna kommer sedan ekopolisen i Dalarna avslöjat att 28 byggnadsarbetare från Dalarna gick på a-kassa, samtidigt som de jobbade svart i Stockholm. Byggnadsarbetarna misstänks nu för bedrägeri och riskerar att få bötes- eller fängelsestraff.
Enligt uttalandet måste byggbranschen slå vakt om trygghetssystemet och arbeta mot de som arbetar svart och samtidigt tar ut ersättning från a-kassan.
Byggnads och Sveriges Byggindustrier i Dalarna välkomnar den utredning som ekopolisen gjort. Samtidigt konstaterar de att påfallande ofta är de företag som utnyttjar svart arbetskraft inte etablerade byggföretag utan uthyrnings- eller bemaningsföretag.

Avslöjandet om bedrägeriet kunde göras efter en omfattande svartjobbshärva som ekopolisen i Dalarna har utrett.
Falu tingsrätt dömde i höstas tre borlängebor i 30-årsåldern för fängelsestraff i mellan ett och två och ett halvt år för grova ekonomiska brott. Svarta löner doldes bakom falska fakturor.
Sammanlagt undanhölls 2,5 miljoner kronor från skattemyndigheten under 2001 och delar av 2002.
Svarthärvan avslöjade också att cirka 40 byggnadsarbetare från Dalarna hade arbetat svart i Stockholm. Troligtvis rör det sig om många fler, upp till 100, men bokföringen är bristfällig och därför har det inte gått att identifiera fler.
Ryktesvägen kom det fram att det fanns byggnadsarbetare som hade arbetat svart och fått a-kassa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot egna medlemmar efter svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig