info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krisen stoppar prestigebyggen

Flera prestigebyggen i oljerika arabländer har lagts på is. Orsaken är sjunkande oljepriser och oroliga finansiärer.

I Länder som Dubai, Qatar Bahrain, Kuwait, Kina och Ryssland har prestigebyggandet länge lockat till sig riskkapitalister. Konstgjorda öar, som sett ovanifrån format världsdelar, gigantiska skyskrapor och köpcentrum har fått investerare att flockas kring de supermoderna skrytbyggena.

I den senaste finanskrisens inledningsskeende har dessa byggen till en början inte påverkats. Men när oljepriserna sjönk slutade även lyftkranarna på den arabiska halvön att snurra, likaså i Ryssland Kina, som under 2000-talet präglats av en gigantisk byggboom.

I Dubai har Byggandet av finans mannen Donald Trumps Trump International Hotel skjutits på framtiden. Bygget beräknas kosta 600 miljarder dollar. I det rika lilla landet har även byggandet av ett flertal skyskrapor stannat av, skriver den tyska tidningen der Spiegel.

I samma artikel står det att en restaurang i the Arabian Park Hotel i Dubai har börjat servera gratis lunch till arbetslösa fastighetsmäklare.

Även i Ryssland, som också satsat på prestigebyggen, har byggarbetsplatserna tömts på arbetskraft då finansiärer dragit sig ur. Flera projekt står nu stilla. Bland annat har byggandet av en gigantisk skyskrapa stannat av. Samma öde har drabbat en 450 meter hög pyramid kallad the Crystal Island, tänkt att pryda huvudstaden Moskva.

Även i Kina har byggmarknaden svalnat av. Men enligt der Spiegel har den kinesiska staten, som äger flera byggbolag, säkrat ett antal omtalade finanscentrum och skyskrapor, däribland den 632 meter höga Shanghai Tower.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krisen stoppar prestigebyggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig