info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krävs på 250 000 efter fall på 10 meter: ”Vi kommer betala"

Den 22-årige mannen saknade utbildning och erfarenhet. Han fick ingen introduktion. Sedan föll han 10 meter i ett hisschakt. Nu ska Edsvalla Bygg betala en kvarts miljon.

Företaget ska betala boten, enligt vd:n. Foto: Google maps

Det var den 23 november 2020 som en 22-årig byggnadsarbetare från Polen ramlade ner i ett hisschakt. Olyckan inträffade i centrala Karlstad.

Det framkom snabbt efter olyckan att mannen arbetat med att montera gipsskivor på väggar runt hisschaktet. För att komma åt placerade han några reglar över schaktet. När han stod där tappade han plötsligt balansen och föll.

Läs också Föll 8–10 meter i hisschakt: "Minns bara att han ramlade"

Byggnadsarbetaren, som jobbade tillfälligt i Sverige, fördes till sjukhus med skador på ryggkotor och bäckenben.

Olyckan började utredas av polisen omgående, där misstanken var vållande till kroppsskada. Och nu har det alltså kommit ett strafföreläggande från Riksenheten för miljö och arbetsmiljöbrott i Göteborg.

Enligt föreläggandet har arbetsgivaren Edsvalla Bygg i Värmland AB varit oaktsamma då de inte sett till att det fanns lämpligt fallskydd och genomtrampsskydd. Något som hade förhindrat byggnadsarbetaren från att falla ner i schaktet. Dessutom saknade den drabbade, enligt åklagaren, både utbildning och tidigare erfarenhet av den här typen av arbete. Han hade heller inte fått någon genomgång av hur arbetet skulle utföras.

GÅ MED I GRUPPEN Arbetsmiljö på bygget 

Enligt strafföreläggandet döms bolaget till att betala en företagsbot på 250 000 kronor. Ett strafföreläggande är möjligt att överklaga, men det är inte aktuellt i detta fall.

– Vi kommer att betala, säger Andrzej Romaniak, vd på Edsvalla Bygg.

När det gäller den unga byggnadsarbetaren som föll så var han sjukskriven i tre månader. Sedan återgick han till att jobba på företaget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krävs på 250 000 efter fall på 10 meter: ”Vi kommer betala"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig