info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krävs på 10 000 efter ackordsmätning

Skanska drar av upp mot 10 000 kronor från lönen till ett 20-tal byggnadsarbetare. De har fått för hög ackordsutbetalning enligt en ackordsmätning som Skanska gjort på egen hand.

Ett Skanskalag har sedan förra vintern byggt en ny skola i bostadsområdet Navestad i Norrköping. Arbetet har utförts på ackord.
– Första avstämningen, i april, gav 156 kronor per timme. Men vid semestern hade det tillkommit en massa timmar och vi förstod att uppgörelsen inte skulle hålla, berättar lagbasen Mikael Karlsson.

Vid semestern begärde laget därför en översyn av vad som gått snett i förhållande till ackordsuppgörelsen. Den uppfattningen står man fortfarande fast vid.
Men Skanska vill inte omförhandla ackordet. Hans Hörnqvist, ansvarig för kollektivavtalsfrågor på Skanska, anser i stället att en förtjänst som Skanska mätt upp på egen hand i november, 121 kronor per timme, ska gälla. Den låga nivån beror på sänkt arbetstakt sedan i oktober och Byggnads har försuttit möjligheten att anmärka på de avstämningar Skanska gjort, säger han.
– Nackdelen med ackord är ju att de kan gå dåligt. Så är det i det här fallet, säger Hans Hörnqvist.

Skanska drar nu av skillnaden mellan den utbetalda lönen, 133 kronor per timme, och avstämningens resultat. Företaget kan tänka sig att avvakta med löneavdraget till efter jul.
– Det handlar om 10 000 kronor för den som arbetat full tid. De krånglar så här bara för att få oss att gå med på att slopa ackorden, säger Mikael Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krävs på 10 000 efter ackordsmätning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig