info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver redovisning av thailändska löner

Nu har Byggnads begärt pappren på bordet för att få veta om rätt löner betalas ut till thailändska och italienska arbetare i samband med utbyggnaden av Preemraff i Lysekil.

Under tisdagen träffade Byggnads ombudsman Henry Carlsson, en representant för det italienska entreprenadföretaget Irem, som håller i byggnadsarbetena vid Preemraff och som har anlitat det thailändska bemanningsföretaget VincPlacement.
– Från Irem hävdar man att rätt löner betalas ut. Jag har begärt att få se en redovisning på att det verkligen är så, både för de thailändska och italienska arbetarna. Och jag har fått ett löfte om att få fram dessa papper, säger Henry Carlsson.

Preemraff i Lysekil byggs ut för cirka 3,3 miljarder kronor. Det thailändska bemanningsföretaget VincPlacement har avtal för att ha 170 rörläggare och svetsare på plats.
Men under sommaren har det framförts misstankar om att vissa av thailändarna bara tjänar två euro, under 19 kronor i timman. Långt från de 115 kronor i timman som de ska ha enligt avtalet.
Också Elektrikerförbundet har framfört misstankar om lönedumpning på Preemraff. Vid bygget finns cirka 120 elektriker från Italien och Portugal. Facket misstänker att det italienska bolaget Techimp bara betalar ut nio euro, vilket motsvarar cirka 83 kronor i timman. Enligt avtalet ska de ha en timlön på 149 kronor. Under onsdagen träffas parterna för att förhandla, enligt nyhetsbyrån TT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver redovisning av thailändska löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig