info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver förhandling om avtalsbrott

Byggnads avdelning i Linköping har nu lämnat in en förhandlingsframställan om avtalsbrott, till Sveriges Byggindustrier. Bakgrunden är att två ombudsmän i fredags nekades att komma in på en Peab-arbetsplats, under arbetstid.

De två ombudsmännen kom till arbetsplatsen i fredags eftermiddag. Av en arbetsledare uppmanades de då att återkomma på måndagen när det var rast.
Avdelningen anser att handlingen är ett klart brott mot det kollektivavtal som slutits mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier.

I avtalet mellan Byggnads och byggarbetsgivarna finns reglerat att ombud från facket har rätt att besöka arbetsplatser där man har avtal.
– Vi kommer att begära ett kraftigt skadestånd, säger Lars Berg, ordförande i avdelning 35.
Under måndagen var två ombudsmän från avdelningen på den aktuella arbetsplatsen, kvarteret Lustgården i Linköping.
– De var där under arbetstid och resonerade med platsledningen, berättar Lars Berg.

På Lustgården har det varit stor oenighet om lönen. De Peabanställda har gått på stupstockslön, 109 kronor i timman. De har också permitterats och underentreprenörer har tagits in. Det är bakgrunden till att de fackliga representanterna ville besöka arbetsplatsen.

Onsdagen den 27 april återupptas lokala förhandlingar om en lönetvist på ett annat Peab-bygge, i Vadstena. Också där har byggnadsarbetarna gått på stupstockslön och blivit permitterade.  Byggnads hävdar att på bygget i Vadstena har motparten gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott och föreningsrättskränkning. Byggnads hävdar att företaget hotat med och sedan verkställt permittering, när byggnadsarbetarna inte gick med på föreslagna villkor. Peab har också försökt förbigå avdelningen och förhandla direkt med arbetslaget. Men byggnadsarbetarna har varken accepterat detta eller den löneform företaget föreslog, månadslön.  
Idag, tisdag, är Byggnads ordförande, Hans Tilly i Linköping för att tala med byggnadsarbetare på Peab.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver förhandling om avtalsbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig