info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver ersättning för brott mot mbl

Byggnads har lämnat tre stämningar till Arbetsdomstolen den senaste månaden, samtliga gäller brott mot medbestämmandelagen. Dessutom har Seko stämt ett Skanskabolag på grund av ett avsked.

Byggnads kräver ett västsvenskt företag på 100 000 kronor i skadestånd för brott mot medbestämmandelagen. Enligt Byggnads stämning till Arbetsdomstolen har företaget tagit beslut om viktigare ändringar i verksamheten utan att först ta initiativ till förhandlingar med facket. De beslut som företaget tog ledde fram till att två anställda förlorade jobbet. Att inte kalla till förhandling inför förändringarna var, enligt stämningen, ett brott mot medbesämmandelagens elfte paragraf.

Kom inte till förhandling

Ytterligare två stämningar som Byggnads har lämnat till Arbetsdomstolen den senaste månaden gäller brott mot medbestämmandelagen. Dessa fall gäller dock lagens tionde paragraf, som slår fast skyldigheten att komma till förhandling då facket kallar.
Det ena fallet gäller en enskild företagare i Skåne. Han krävs på 50 000 kronor i skadestånd till Byggnads för att han inte infunnit sig till förhandling. Förhandlingar skulle ha gällt krav på lön och semestersättning till en tidigare anställd. I stämningen kräver facket också företagaren på drygt 84 000 kronor till den före detta anställda.

Kan inte kräva semestersättning i AD

Även ett skånskt aktiebolag krävs på 50 000 kronor för förhandlingsvägran. Företaget kallades till förhandling gällande att en av Byggnads medlemmar hade krav på semesterersättning. Företaget meddelade dock, enligt stämningen, i ett brev till Byggnads att kraven är tvistiga och att det inte finns något skäl till förhandling.
Företaget krävs som sagt på skadestånd till Byggnads, men kravet gällande själva semesterersättningen kan inte tas upp i Arbetsdomstolen då företaget inte är bundet av något kollektivavtal.

Skanska i tvist om avsked

Skanska asfalt och betong AB finns också bland de företag som fått stämningar riktade mot sig den senaste månaden. Bakom stämningen står Seko, som vill att domstolen ogiltigförklarar ett avskedande. En maskinist förlorade jobbet då han anklagades för att ha stulit diesel från företaget vid tre tillfällen. Han nekar dock till stölderna och Seko menar att det saknas laglig grund för att avskeda honom.
Facket kräver Skanskabolaget på 200 000 kronor i skadestånd till mannen, samt på lön för den tid då han varit utan arbete till följd av avskedandet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver ersättning för brott mot mbl

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig