info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krävande brojobb kräver lång vila

Byggnadsarbetarna på Öresundsförbindelsens pyloner behövde tre, fyra dagar på sig för att bli pigga igen efter sina tolvtimmars arbetspass sju dagar i sträck.

Under arbetstiden däremot hade de full koncentration och reaktion ända in i sista arbetspasset, det visar nya resultat från en undersökning.
Studien är den första i sitt slag och har gjorts för att se hur människor påverkas av långa arbetsdagar och långa sammanhängande arbetspass.
-Vi är tveksamma till att arbeta på det här sättet, även om reaktionerna är mindre än vi väntat, säger projektledaren och överläkaren Palle Örbaek, vid yrkes-och miljömedicin i Lund.
Forskarna trodde att byggnadsarbetarnas koncentration och reaktioner skulle påverkas redan under arbetsveckan, vilket de inte gjorde.
Däremot blev byggnadsarbetarna tröttare än väntat under veckan de var lediga, de växlade sömrytm mellan veckorna och tecken tyder också på att kroppen inte riktigt hann bygga upp sig på fritidstimmarna under de perioder då de arbetade.
Byggnadsarbetarna arbetade pass om sju dagar och var lediga sju dagar. De hade själva valt det här sättet att arbeta av flera skäl; pendlings-, löne och sociala skäl.
Studien av deras hälsa gjordes under en arbetsvecka och en frivecka under förra året. Den är ett samarbete mellan yrkes-och miljömedicin i Lund och statens institut för psykosocial miljömedicin.
Resultaten är ännu så länge preliminära.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krävande brojobb kräver lång vila

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig