info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Kräv yrkesbevis av alla ställningsbyggare "

- Hälften av ställningsbyggarna saknar kunskap om säkerhet. Samtidigt bygger vi skydd åt andra, det är inte klokt, säger sjukskrivne Conny Ericsson.

Förra veckan råkade han ut för en olycka. Det översta bomlaget på en fasadställning släppte från sina fästpunkter och kanten på gångplanet träffade honom i nacken. Han fick hjärnskakning och muskelfästena i nacken krossades.
– Bomlaget hade inte monterats ordentligt. Det var rent jävla slarv, säger Conny Ericsson.
Han efterlyser yrkesbevis hos fler ställningsbyggare för att höja medvetenheten om säkerheten i branschen. Och han får medhåll av alla ställningsbyggare tidningen talat med.
– Det skulle bli mindre slarv och yrkets status skulle höjas om fler hade utbildning. Idag tar man in folk direkt från gatan, det är inte konstigt att det sker olyckor, säger Steinar Bjelland, som har arbetat i branschen sedan sextiotalet. Han jobbar för Södra Ställningsbolaget i Stockholm.
Bjelland bedömer att över hälften i yrkeskåren saknar utbildning.
Conny Ericsson jobbar på företaget Marma Ställningar AB, men den aktuella fasadställningen som rasade hade byggts av en underentreprenör vid namn Upplands Ställningsmontage. Företaget har rykte om sig att använda svart arbetskraft.
Upplands Ställningsmontages företrädare finns inte med i telefonkatalogen och har inte kunnat nås för en kommentar.
Företaget var också inblandat vid en annan olycka i Uppsala i förra veckan. Det var en av deras ställningar vid Östra station som rasade på grund av de kraftiga vindbyarna. Ingen människa kom till skada.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Kräv yrkesbevis av alla ställningsbyggare "

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig