info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på stopp mot Friatherm

I Kalmar har rörmontörer på Lars Kaggskolan krävt att vattenrörssystemet Friatherm byts mot en alternativ produkt. Orsaken till kravet är att de upplevt obehag av ångorna från det rörlim som ingår i systemet, Friatherm component.

Rörmontörerna tog kontakt med Byggnads i Kalmar i förra veckan, sedan de läst i Byggnadsarbetaren att Byggnads i Göteborg hade förmått en byggherre att välja kopparrör i stället för limmade platsrör på en arbetsplats i Göteborg.
Göran Stridsberg, regionalt skyddsombud i Kalmar, kallade bland annat yrkesinspektionen till arbetsplatsen för att utreda hanteringen av limmet. Mötet ledde till att entreprenören, NVS, ska utreda om det finns acceptabla alternativ till Friatherm. Limmet som ingår i Friatherms system består till stor del av samma komponenter som Tangit, ett lösningsmedelsbaserat rörlim som är ökänt på grund av de skador som drabbat rörmontörer. Byggnads skyddsombud i Göteborg och Kalmar befarar nu att lim med samma vådliga lösningsmedel lanseras på marknaden under andra varunamn.
Joakim Newman på Friatec Sverige, som uppger att Friatherm system säljs för en miljard om året, är upprörd över Byggnads agerande. Han anser att rörsystemet är en mycket miljövänlig produkt och hänvisar till 14 års användning med gott resultat.
– Det mest upprörande är att Byggnads vänder sig till byggherrarna och kräver att alternativa produkter används, säger Joakim Newman på Friatec.
– Vi påstår inte att limmet är ofarligt men det är godkänt för
användning med de anvisningar som vi alltid levererar med
produkten, säger han.
Jan Thell, på Byggnads i Göteborg, anser att plaströr utan limmade fogar och kopparrör är mindre vådliga produkter som är fullgoda alternativ. Då ska miljöbalkens regler följas. Där sägs det att det minst farliga ska användas, menar han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på stopp mot Friatherm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig