info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på representant för utländska företag

Riksdagens näringsutskott vill nu ha lagkrav på att utländska företag med arbetskraft i Sverige ska ha en representant här som är behörig att förhandla med facket. Byggnads har länge önskat en sådan regel.

Utskottets förslag gäller företag som har arbetare utstationerade i Sverige. Alltså företag som är etablerade i ett annat land och anställer där, men som sedan skickar sina anställda på tillfälliga uppdrag i Sverige. Ett enigt näringsutskott anser att dessa företag bör ha en representant i Sverige som är behörig att sköta kontakten med bland annat myndigheter och fackförbund.
”Det här är enligt utskottet nödvändigt för att den svenska arbetsmarknadsmodellen ska fungera” skriver näringsutskottet i ett pressmeddelande.

Gammalt fackligt krav

Nu vill utskottet att riksdagen ger regeringen i uppdrag att ta fram ett sådant lagförslag. Riksdagen ska debattera utskottets förslag på torsdag i nästa vecka. Sedan tidigare pågår ett utredningsarbete om bland annat möjligheten att införa krav på någon form av representant, men utskottet betonar nu att denne bör vara behörig att exempelvis förhandla för företaget.
Byggnads och den övriga fackförbundsrörelsen i Sverige har många gånger efterfrågat just en sådan här regel. Man vill veta att det finns någon att förhandla med gällande alla som arbetar i Sverige.

Finns i grannländerna

– Det är glädjande att riksdagen går oss till mötes i den här viktiga frågan, säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin i en kommentar till näringsutskottets ställningstagande.
Enligt LOs pressmeddelande ställer våra nordiska grannländer redan i dag krav på en representant från utländska företag.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på representant för utländska företag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig