info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på kontaktperson i utländska företag föreslås

Utländska företag som skickar anställda till Sverige ska vara skyldiga att ha en kontaktperson i Sverige, enligt ett lagförslag från regeringen. Kravet går dock inte lika långt som facket har önskat.

Fackföreningsrörelsen, bland andra Byggnads, har sedan tidigare drivit kravet att utländska företag som är verksamma i Sverige ska vara skyldiga att ha en representant på plats som är behörig att bland annat teckna kollektivavtal. Detta för att underlätta möjligheten att alls driva fackliga krav gentemot företagen.

För stort hinder för företagen

Så långt går dock inte regeringen i sitt förslag som kom i somras. Man menar att krav på att det alltid ska finnas med en kontaktperson med rätt att teckna kollektivavtal vore ett för stort hinder för företag som vill röra sig mellan länder.
Regeringen vill däremot att företag som utstationerar arbetare i Sverige i mer än fem dagar ska anmäla sin verksamhet till Arbetsmiljöverket, samt anmäla en kontaktperson som finns i landet.

Får ta emot förhandlingsframställan

Kontaktpersonen ska vara behörig att exempelvis ta emot förhandlingsframställningar från facket och att ta emot beslut om förbud från Arbetsmiljöverket. Men förslaget innehåller alltså inget krav på att kontaktpersonen själv ska ha rätt att förhandla för företaget.
Förslaget har nu skickats ut på remiss till bland annat de fackliga huvudorganisationerna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på kontaktperson i utländska företag föreslås

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig