info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på ackord för 60 polacker

NCC Polska bryter mot kollektivavtalet när de bara betalar en timlön på 109 kronor till 60 polacker i Jönköping. Det menar Byggnads, som anser att byggnadsarbetarna ska ha ackordslön. Svenskarna på samma bygge tjänar 157,50 kronor i timmen.

Byggnads anser att NCC Polska bryter mot kollektivavtalet när enbart en timlön på 109 kronor betalas ut till byggnadsarbetarna. Sida vid sida med polackerna arbetar svenskar som jobbar på ackord och tjänar 157, 50 kronor per timme. Alla, både svenskar och polacker arbetar med nyproduktion, på anläggningsavtalets område. NCC Polska är medlem i Sveriges Byggindustrier.

I anläggningsavtalets paragraf tre står det att ackord ska vara huvudlöneform om ”förutsättningar finns”.
– Vi anser att förutsättningar finns när svenskarna arbetar på ackord, säger Kjell-Åke Trygg, mätningsföreståndare på Byggnads avdelning i Jönköping.
Ingen av polackerna är dock medlemmar i Byggnads.
– Vi måste ändå bevaka avtalet följs. Annars sker det en uppluckring av det vi kommit överens om ska gälla. Företaget har ju skrivit på avtalet, säger Kjell-Åke Trygg.

Ingemar Legrell, regionchef på Sveriges Byggindustrier, säger att han ska träffa företrädarna för NCC Polska och lyssna om de kan ha begåtts något fel.
– När företaget gick med i Sveriges Byggindustrier gick vi noggrant igenom vad som gäller, mer noggrant än med svenska företag. Uppsåtet är från deras sida är nog att följa reglerna, säger han.
Förhandlingen kommer att äga rum i början av mars.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på ackord för 60 polacker

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig