info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kraftiga börsfall för byggbolagen

Byggbolagen tillhör förlorarna under den senaste tidens nedgång på börsen. Sedan toppen i våras har aktievärdet på de fyra stora byggbolagen Peab, NCC, JM och Skanska fallit mellan 36 - 48 procent.

Den dystra utvecklingen på Stockholmsbörsen som påbörjades före sommaren har fortsatt efter semestern. Under den senaste månaden har raset tilltagit. Sedan årsskiftet har börsen nu gått ned med 26 procent.
För byggbolagen har utvecklingen varit ännu sämre. I våras noterades Skanskas aktie som högst till 138 kronor. Sedan dess har den rasat ner till gårdagens stängningskurs på 89 kronor vilket motsvarar en nedgång på 36 procent. NCC har rest från 185 kr till 106 kronor, en minskning med 43 procent och Peab:s aktie var tidigare i år uppe i 59 kr men har nu ett värde på 33 kr, vilket motsvarar ett tapp på 44 procent. Sämst har det gått för bostadsnischade JM. Kursen har gått från 176 kronor i våras till 90 kr. Ett fall på 48 prcoent.
Orsaken till de kraftiga nedgångarna är främst oro för statsskulderna i flera länder i södra Europa och USA. Investerare är rädda för att tillväxten ska sakta av, vilket kommer att slå mot bland annat byggbolagen.
Nedgången är dock ännu inte lika kraftig som vid finanskrisen 2008 i spåren av bolånekrisen i USA. För att Peab, JM och NCC ska nå ner till samma värdering som då krävs det ytterligare en halvering av börsvärdet från dagens nivå.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kraftiga börsfall för byggbolagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig