info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kontroll av fiffel men inga sanktioner

De razzior som Byggnads i Stockholm gör tillsammans med Byggmästarföreningen för att komma åt fifflet i byggbranschen, är verkningslösa, menar Byggettan.

-Vi stöter på många svartjobbare när vi är ute. Men vi kan inte göra något eftersom vi inte har några sanktionsmöjligheter, säger Lars-Göran Bromander, ombudsman på Byggettan.
Under hösten har flera razzior gjorts mot ett stort antal byggarbetsplatser i Stockholm. Enligt Byggnads var det sammanlagt cirka 50 svarta byggjobbare på dessa arbetsplatser.
Lars-Göran Bromander vill ha en överenskommelse mellan parterna som gör det möjligt att kräva skadestånd när byggnadsarbetare saknar ID-brickor och när personallistor inte upprättats.
Idag rekommenderar Byggentreprenörerna sina medlemsföretag att använda ID-brickor och personallistor, men det är inget krav.
Men Byggmästarföreningen tror inte på Byggnads förslag om tvingande regler.
-Vi kan inte införa sanktioner mot våra egna medlemmar. Jag är övertygad om att det sker en självsanering i branschen, nu när vi kommit ut ur lågkonjunkturen, säger Lars Ihse, vd i Stockholms Byggmästarförening.
Ihse tror att de gemensamma razziorna har en avskräckande inverkan, på sikt.
-Efter arbetplatsbesöken skickar vi brev till företagets ledning där vi redovisar hur det ser ut på arbetsplatserna. Jag tror att det kommer igång en intern process när de får veta hur det ligger till, säger Ihse.
Byggnads planerar dock, från och med nu, att göra egna razzior. Efter arbetsplatsbesöken ska man kräva förhandlingar med företag som misstänks anlita svarta underentreprenörer.
Enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet har facket rätt att förhandla om vilka underentreprenörer som tas in, vid misstanke om oegentligheter.
-Vi kommer längre om vi agerar på egen hand. Vi kan medverka till att företag som anlitar svart arbetskraft, inte får entreprenaden, säger Lars-Göran Bromander.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kontroll av fiffel men inga sanktioner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig