info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kontroll av farliga kemikalier

Under två dagar, den 20-21oktober, kommer farliga ämnen att kollas på 2 000 arbetsplatser i bland annat byggbranschen. Det sker under den Europeiska arbetsmiljöveckan 2003.

Farliga ämnen är tema för årets europeiska arbetsmiljövecka. De kemiska riskerna uppmärksammas då inom hela EU och det hela samordnas av den europeiska arbetsmiljöbyrån i Bilbao. Arbetsmiljöverkets tillsynsskampanj är en aktivitet av flera.
– Vid inspektionerna kommer man att undersöka om det finns företeckningar över de farliga ämnen som finns på arbetsplatsen. Vidare ska inspektörerna undersöka om det finns varuinformationsblad eller säkerhetsdatablad och om riksbedömningar är gjorda. Det berättar Maria Dalin-Cronholm som är projektledare för verkets tillsynskampanj.

Byggbranschen och träindustrin är de två största branscherna som kommer att inspekteras. Därutöver kommer inspektioner också att göras i screentryckerier och i företag som utför ytbehandling.
Under åren 2000-2001 anmäldes i Sverige drygt 5 000 arbetsskador som orsakats av kemiska ämnen. En stor majoritet av dem var arbetssjukdomar.

Resultatet av kontrollerna runtom i landet kommer att redovisas vid en arbetsmiljöriksdag fredagen den 24 oktober. Arbetsmiljöriksdagen hålls i riksdagshuset i Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kontroll av farliga kemikalier

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig