info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konkurrens om östjobbare hårdnar

Allt fler företagare ger sig nu på att förmedla östeuropeiska byggjobbare till svenska kunder. Göthe Bengtsson i Anderstorp är en av de senaste i raden.

Göthe Bengtssons företag Baltic Pool har i ett par månaders tid förmedlat byggnadsarbetare från Lettland. De har gjort jobb i Göteborg, Eskilstuna, Vallentuna, Oskarshamn och Vänersborg. Det rör sig sammanlagt om cirka tio stycken arbetare.
Att köpa arbetskraft från Baltic Pool kostar upp till 160 kronor i timmen exklusive moms. Av det får lettländarna i snitt 80 kronor.
Som vanligt gäller knäckfrågan ifall lettländarna är att betrakta som egenföretagare eller anställda.
Göthe Bengtsson medger att han sköter tidrapporter och fakturering åt lettländarna via ett företag i Göteborg. Han har vid något tillfälle hjälpt dem med resor hem, han har ställt upp med personliga lån och han ordnar med arbetsredskap. Företaget i Göteborg sköter momsinbetalningarna för lettländarnas räkning.

Men Göthe Bengtsson förnekar bestämt att det rör sig om något anställningsförhållande.
– Inte på några villkors vis. De sparar sina biljetter, de sparar sina inköp. För det drar de av i sina företag. Då är de egna företagare. Jag har bara en konsulttjänst. Svenska snickare är också välkomna till mig, säger han.
Baltic Pool kräver av lettländarna att de har företag registrerade i hemlandet.
– Har de inte pappren i ordning när de kommer så skickas de hem, säger Göthe Bengtsson.
Han uppger också att han det i dagsläget inte finns någon lettisk byggnadsarbetare i Sverige som som han förmedlat arbete till.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konkurrens om östjobbare hårdnar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig