info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kongressen: het debatt om pensioner

Förbundet ska verka för möjlighet till nedtrappning av arbetstiden efter 60 år för byggnadsarbetare. Det bestämde kongressen på lördagen, och gick därmed emot förbundsstyrelsens förslag till beslut.

Ingen enskild fråga skapade så mycket debatt som pensionsfrågan, när Byggnads kongress diskuterade trygghetsfrågor under lördagen. En majoritet av kongressdeltagarna ansåg att förbundet ska försöka påverka de politiska besluten så att deltidspension införs igen, enligt samma modell som tidigare. Därmed gick kongressen emot förbundsstyrelsens förslag att avslå motionerna i denna fråga.
– Om vi röstar för förbundsstyrelsens förslag så går en 20-årig målsättning i graven. Sänkt pensionsålder har alltid legat kongress och förbundsledning varmt om hjärtat. Jag känner en uppgivenhet, sade Ruben Åkerman, Byggnads i Umeå, en av alla som gick upp och talade i frågan.
Leif Jansson från förbundskontorets försäkringsenhet svarade att skadade byggnadsarbetare redan idag får full täckning för inkomstbortfall i form av förtidspension och arbetsskadelivränta fram till den normala tidpunkten för ålderspension.
– Byggnads uppgift bör vara att arbeta för att arbetsmiljön blir bättre. Allt kan ju faktiskt hänföras till den dåliga arbetsmiljön. Det kan inte vara meningen att man ska dö på mållinjen. Byggnads mål bör vara en hel människa efter ett helt yrkesliv, sade han.
Men kongressen beslutade i enlighet med flera av motionerna i denna fråga: att förbundet verkar för att byggnadsarbetare delvis ska kunna gå i pension från 60 och att den utgående ersättningen då inte äter upp den tidigare intjänade pensionen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kongressen: het debatt om pensioner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig