info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konfliktvarsel från målarna

Målareförbundet, som är en del av 6F-samarbetet, har varslat om stridsåtgärder i förhandlingarna om nytt kollektivavtal. Strejk kan bryta ut den åttonde respektive 22 april.

– Byggnads har förståelse för Målarnas beslut att varsla och vi ger dem naturligtvis vårt fulla stöd. Samordningen inom 6F är stark, sa Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin på tisdagen i en kommentar till Målareförbundets varsel.
I förhandlingarna om nya kollektivavtal samverkar Byggnads med de övriga 6F-förbunden där Målareförbundet ingår tillsammans med Seko, Fastighetsanställdas förbund och Elektrikerförbundet.
Varslet som lades av Målareförbundet under tisdagen kan bryta ut i två steg, den åttonde respektive den 22 april.
Målareförbundets vice ordförande och förhandlingschef Peter Sjöstrand säger i en kommentar på förbundets hemsida att varslet tyvärr var ett nödvändigt beslut.

”Mycket beklagligt”

– Sällan eller aldrig har jag mött en motpart som har varit så illa förberedd som Måleriföretagen i denna avtalsrörelse. Avtalet löper ut om mindre än tio dagar och vi befinner oss inte i närheten av reella förhandlingar, hävdar han.
Måleriföretagens vd Björn Hellman säger i ett uttalande att det är mycket beklagligt att facket väljer att ta till stridsåtgärder.
– Målareförbundet har dikterat villkoren genom den här avtalsrörelsen och deras strategi att förhandla genom hot är både oansvarigt och direkt kontraproduktivt. Att de väljer att ta till stridsåtgärder framför konstruktiv förhandling är skadligt för hela byggsektorn, hävdar han.

Medlare utsedda

Målareförbundet har krävt 3,2 procentiga löneökningar i ett ettårigt avtal, i linje med övriga 6F-förbund. Enligt Måleriföretagen innebär fackets sammanlagda krav dock kostnadsökningar på mer än 20 procent. Målareförbundet skriver i sitt varsel att den uppgiften är helt ogrundad.
Arbetsgivarna har å sin sida yrkat på en ändring av hur mätning av ackord finansieras, som går ut på att endast de företag där man mäter ska betala. Svenska Målareförbundet ser detta som ett sätt att tränga undan prestationslönesystemet.
I dag, onsdag, har Medlingsinstitutet meddelat att tre medlare är utsedda gällande målarnas fortsatta förhandlingar.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konfliktvarsel från målarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig