info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konflikterna på låga nivåer

I fjol verkställdes bara fyra varsel om stridsåtgärder. Det är den lägsta siffran på 15 år. Samtidigt har tjänstemännen gått om arbetarna i organisationsgrad. Det visar siffror från Medlingsinstitutet.

När arbetsgivare och fackförbund inte kan komma överens kallas Medlingsinstitutet (MI) in. De har till uppgift att se till att arbetsmarknaden fungerar. Dessutom publicerar de varje år statistik över löner och antalet konflikter. I årets rapport är det tydligt att arbetsmarknadens parter har blivit mer samarbetsvilliga. Under 2011 träffades 153 avtal mellan fack och arbetsgivare på central nivå, MI kallades bara in till medling i nio fall.

Förändrad taktik

Likadant ser det ut om man tittar på antalet förlorade arbetsdagar till följd av strejk: 254 dagar under 2011 jämfört med över 100 000 dagar 2008.
– Jag tror att mycket ligger i en förändrad taktik från fackförbundens håll. De tar sig tid att förklara sina krav för arbetsgivarna och då blir acceptansen för avtal större, säger Kurt Eriksson som är chefsjurist på MI
Han nämner Byggnads som ett talande exempel. Under 2011 tecknade förbundet drygt 1400 så kallade hängavtal med lokala företag men bara två varsel om stridsåtgärder utlystes. För bara några år sedan var tongångarna helt annorlunda, menar Kurt Eriksson.

Färre LO-medlemmar

Samtidigt som antalet stridsåtgärder har minskat har också ett annat trendbrott skett. I dag är det vanligare att tjänstemän är med i facket jämfört med arbetare. Kurt Eriksson säger att det kan bero på att många unga börjar sitt yrkesliv med tidsbegränsade anställningar i servicesektorn. Då är benägenheten inte lika stor att organisera sig.
– Dessutom har många arbetarjobb blivit mer tjänstemannabetonade i dag och då byter man kanske fackförbund, säger Kurt Eriksson.

Björn Wendelborn Barr

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konflikterna på låga nivåer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig