info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konflikten i Kalmar går vidare till AD

Förhandlingarna mellan Byggnads och Peab angående de två snickare som tidigare blivit uppsagda för arbetsvägran slutade i oenighet. Fallet går nu vidare till Arbetsdomstolen (AD). - Det känns jäkligt trist. Att det är så dumma i Peabs ledning kunde jag inte tro, säger Björn Peterson, en av de drabbade snickarna.

Förhandlingarna mellan Byggnads och Peab har dragit ut på tiden och varit infekterade. Det hela slutade med total oenighet och därför blir nu tvisten ett fall för AD. De två snickarna Björn Peterson och Lars Fredricson erbjöds under förhandlingarna ett avgångsvederlag.
– Erbjudandet låg på en något högre nivå än vanligt, men killarna tackade nej, säger Leif Nyrell, ombudsman på Byggnads.
För Björn Peterson var det ingen tvekan om vad som var viktigast.
– Vi vill ha tillbaka vårt jobb. Vi har inte gjort något fel, utan det är Peab som skapat den är trista situationen.
Under förhandlingarna har det även framkommit att Peab varit kritiska till att snickarna uttalat sig i olika media. Något som Leif Nyrell uppfattade som en av huvudanledningarna till att Peab inte ville återta snickarnas anställning.
– Jag har hört det där argumentet, men vi måste få tala med tidningar. Vi har inte gjort något fel, säger Björn Peterson.
Peabs personalchef Thomas Lundström i Växjö håller inte med.
– Jag har aldrig hört talas om att vi skulle varit kritiska mot att de haft mediakontakter.
Konflikten mellan de två snickarna och Peab börjad när de två i våras blev varslade om uppsägning på grund av arbetsbrist. Men en central förhandling slog fast att det enligt turordningen var andra som skulle tvingas gå. Björn Peterson och Leif Fredricson blev kvar, men efter sommaren fick de beskedet att de skulle börja jobba för Peab i Malmö. Motvilligt åkte de till Skåne och samtidigt började Peab att återanställa tidigare uppsagd personal i Kalmar. Till slut återvände de två från Malmö till Kalmar och väl tillbaka i stan så fanns det jobb, men de nekades arbete. I tre dagar satt de på Peabs kontor och väntade på jobb. Men under den tredje dagen tvingades de att lämna ifrån sig sina telefoner och passerkort. I utbyte fick de ett varsel om avsked för arbetsvägran. De har även anklagats för intrång på sin arbetsplats under de dagar de satt där. Både Byggnads och snickarna tror att det inträffade är en hämnd för att Peab inte fick som de ville vid uppsägningarna i våras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konflikten i Kalmar går vidare till AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig