info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konflikt om avsked på Peab

Peab har avskedat två snickare på byggservice i Kalmar för arbetsvägran. Enligt Byggnads hade de dock inte någon ny arbetsorder att följa. Dessutom lånades de, enligt Byggnads, ut till Malmö trots att det fanns jobb i Kalmar. Utlåningen sköttes heller inte enligt reglerna.

– Jag har tyckt att det har varit roligt att gå till jobbet i princip varje dag. Då blir man ju chockad när det kommer en sån här grej, säger snickaren Lars Fredricson.
Byggnads vill ogiltigförklara avskeden av honom och kollegan Björn Peterson, nu väntar de på centrala förhandlingar. 36 personer har skrivit på ett upprop med krav på att de återanställs. Enligt Byggnads lokale ordförande Morgan Nyberg är det alla Peabanställda avdelningen känner till i Kalmar.
Byggnadsarbetaren har bett Peab om en kommentar, men personalchefen Thomas Lundström i Växjö säger att företaget aldrig uttalar sig om en oavslutad förhandling.

Peab ville säga upp fem personer, bland andra de båda snickarna, på grund av arbetsbrist innan sommaren. Men efter centrala förhandlingar blev Björn Peterson och Lars Fredricson kvar på jobbet, personer längre ned på turordningslistan fick gå. Dagen innan semestern meddelade platschefen plötsligt att de direkt efter ledigheten skulle jobba på Peab i Malmö.
– När hon kom med arbetsordern blev jag förbannad, säger Björn Peterson.

Han, Lars Fredricson och Byggnads avdelning tycker att företaget borde ha frågat alla anställda vem som kunde tänka sig att åka, inte bara beordra två. De hävdar att Peab var skyldiga att förhandla utlåningen både enligt avtal och enligt företagets interna överenskommelse om utlåning, men det gjordes inte. Och Byggnads hävdar att anställda på Kalmars byggservice inte har arbetsplikt på en entreprenad i Malmö.
Snickarna fick ingen hjälp med boende, trots avtalets paragraf om att arbetsgivare och arbetstagare ska samråda om det. Redan innan de åkte var de tveksamma till förklaringen; arbetsbrist i Kalmar. Nu säger de att Peab både återanställde en person och lånade in två när de var i Malmö.

I Malmö dröjde beskedet om hur länge de skulle vara där. När de avslutat sitt första uppdrag efter tre veckor fick de inte tag i den person som skulle ge dem vidare instruktioner. Då åkte de till Kalmar. Där säger de att det fanns jobb åt dem, men att de nekades arbete. I knappt tre dagar satt de på kontoret och var beredda att arbeta. Men de vägrade åka till Malmö, bland annat av familjeskäl. På tredje dagen fick de varsel om avsked för arbetsvägran. Byggnads vill ogiltigförklara avskeden, bland annat för att Björn Peterson och Lars Fredricson aldrig fick någon riktig ny arbetsorder.

Du kan läsa en längre text om avskeden i veckans nummer av Byggnadsarbetaren.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konflikt om avsked på Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig