info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konflikt i AD kan kosta Byggnads flera miljoner

Sveriges Byggindustrier (BI) har stämt Byggnads inför arbetsdomstolen (AD). På Byggnads tycker man att stämningen är "obegripligt". På BI anser man att "det är enda sättet att stoppa Byggnads olovliga stridsåtgärder".

Konflikten handlar om de två bemanningsföretagen Expandera Mera och Helpman. De har enligt BI drabbats hårt ekonomisk på grund av att Byggnads blockerat deras verksamhet.
Striden om vilket avtal som ska gälla för bemaningsföretag i byggbranschen har pågått i flera år. Nu kommer AD att avgöra frågan inom några veckor.
Bakgrunden är följande: LO-förbunden skrev för några år sedan ett avtal med arbetsgivarorganisationen Almega där det reglerades att samtliga bemanningsföretag, oavsett bransch, skulle teckna avtal med Almega. Men några bemanningsföretag har i stället tecknat avtal med andra arbetsgivarorganisationer. Bland annat har Helpman och Expandera Mera anslutit sig till Sveriges Byggindustrier där de tillämpar deras kollektivavtal.
Byggnads protesterade och började enligt BI att motarbeta bemanningsföretagen genom att ständigt förhala och skjuta upp förhandlingar.
– Vi har förstått att Svenskt Näringliv inte tänker tala om för sina organisationsmedlemmar vad som gäller, vilket innebär att bemanningsföretagen kan gå med i vilken arbetsgivarorganisation som helst, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
Det Byggnads fruktar är att bemanningsföretagen ska skriva avtal med den arbetsgivarorganisation som har lägst löner och sedan tillämpa deras kollektivavtal vid uthyrningen.
För att undvika det vill Byggnad förhandla med BI om att göra ett tillägg till byggavtalet där frågan om bemanningföretagen regleras.
– Vi har försökt förhandla med BI, men de säger nej och väljer i stället att gå till AD. Något som jag tycker är obegripligt, säger Gunnar Ericson.
På BI hävdar man att det finns ett gällande kollektivavtal.
– Vi vet att Byggnads vill förhandla, men vi har ett avtal som sträcker sig fram till 31 mars nästa år. Fram till dess råder fredsplikt, säger Bo Antoni, vd på BI.
På BI har man tröttnat på Byggnads aldrig kommer till avslut i förhandlingarna.
– Som det är just nu så hinner bemanningsföretagen aldrig få ut någon personal på arbetsplatserna. Bygget tar slut innan förhandlingen är klar. Situationen är ohållbar och de här seriösa bolagen drabbas hårt, säger Bo Antoni.
Han är övertygad om att arbetsgivarna vinner i AD. BI kräver Byggnads på ett skadestånd på en miljon kronor. Vidare kräver de 150 000 kronor var till de två bemanningsföretagen och att Byggnads kompenserar de två för ekonomisk skada på grund av att de inte fått några jobb. Sedan konflikten inleddes har Expandera Mera minskat sin årsomsättning från 20 till 3 miljoner kronor per år. Enlig vd:n, Jessica Löfström, så beror nedgången till stor del på konlikten med Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konflikt i AD kan kosta Byggnads flera miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig