info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommunalråd dömd för arbetsmiljöbrott

Ett kommunalråd i Finspångs kommun dömdes på tisdagen till dagsböter för arbetsmiljöbrott. Bakgrunden är en arbetsplatsolycka när en byggnadsarbetare dog.

– Det är väsentligt att det blev en fällande dom. Det visar tydligt att slarv av arbetsmiljön kan medföra straff. Förhoppningen är att en sådan här dom får brottsförebyggande effekter, säger Jonas Strömberg, åklagare i Linköping.

I maj 2003 fick tre män i uppdrag att riva en barack vid Svälthagsskolan i Finspång. Männen deltog i ett rehabiliteringsprogram i kommunens regi. Vid olyckstillfället hade 5-6 takstolar tagits ner. Den 55-årige rivningsarbetaren stod och pratade med arbetskamraterna när en kraftig vindpust tog tag i barackens långsidor så att baracken vek sig. Han klämdes fast och dog när han fick väggen över sig.

Redan samma år konstaterade Arbetsmiljöverket att Finspång kommun grovt försummat sitt arbetsmiljöansvar. Eftersom det varken fanns rivningslov och arbetsmiljöplan åtalades arbetsledaren, en kommunaltjänsteman och kommunalrådet Stig Andersson för att av oaktsamhet orsakat olyckan.
– Om kommunen använt sig av en professionell rivningsfirma hade det här säkerligen inte inträffat, säger Jonas Strömberg.

I går tisdag (4 oktober) dömde Norrköpings tingsrätt kommunalrådet och tjänstemannen till 50 dagsböter à 350 kronor för arbetsmiljöbrott.
– Att de dömdes till böter och inte fängelse beror på att det inte handlar om en medveten kriminell handling utan om oaktsamhet, slarv helt enkelt. Det måste finnas utrymme för misstag även om effekten i det här fallet var förödande, säger åklagare Jonas Strömberg.
Åtalet mot arbetsledaren ogillades.
Enligt åklagaren beror det på att rätten bedömde att han hade en underordnad ställning och borde fått bättre stöd uppifrån.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommunalråd dömd för arbetsmiljöbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig