info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommun riskerar åtal efter byggolycka

Plötsligt tog vinden tag i en väggsektion som rasade ner över en anställd och träffade honom i bakhuvudet. Men arbetsgivaren, Älvkarleby kommun, struntade i att anmäla olyckan. Nu riskerar man åtal.

Olyckan inträffade på ett kommunalt bygge av en arbetsbod i Skutskär i Älvkarleby kommun i augusti i år.
Men inte förrän polisen rapporterade om det inträffade fick Arbetsmiljöinspektionen nys om saken. Enligt arbetsmiljöförordningen är arbetsgivaren skyldig att rapportera olyckor och tillbud till inspektionen. Därför har man valt att åtalsanmäla Älvkarleby kommun.
– Vår uppgift är att förhindra att olyckor händer igen. Om arbetsgivaren inte meddelar oss så hindras vi i vår myndighetsutövning, säger Andreas Tidström, jurist på arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.

Att arbetsgivare struntar i att anmäla inträffade olyckor och tillbud är ganska vanligt.
– Det händer nästan varje vecka när vi är ute på inspektion att arbetsgivare berättar om gamla olyckor och tillbud som de inte anmält, säger Andreas Tidström.
Han tror att det i många fall beror på att arbetsgivaren inte känner till sina skyldigheter.
Ett vittne finns till olyckan i Skutskär, en arbetskamrat som stod intill den skadade när väggsektionen föll. Han undkom utan skador.
Vem på Älvkarleby kommun som ställs till svars vid en eventuell rättegång är inte klart. Arbetsmiljöinspektionen väljer att peka ut kommunen som juridisk person och sedan får åklagaren komma fram till vem som åtalas.
Straffet vid en fällande dom blir böter.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommun riskerar åtal efter byggolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig