info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommission vill industrialisera

Byggarbetsgivarnas kommission vill industrialisera byggandet. Och "tvunget samarbete" med Byggnads medförde arbetsgivarförslag om lönesystem.

På hösten 2001 började en oberoende byggkommission, på uppdrag av Sveriges Byggindustrier, BI, kartlägga byggbranschen. Nu är jobbet klart och kommissionen föreslår bland annat storsatsning på att industrialisera byggandet.
Förslaget att ta efter industrin fungerar som kommissionens universallösning på många av de problem som man sett i byggbranschen.
– Vi tror mycket på ett sådant synsätt, bland annat för att komma åt stressen, förbättra arbetsmiljön och minska antalet olyckor, säger Vidar Andersson som varit ordförande i kommissionen.

I rapporten betonar man att byggbranschens speciella organisation och kultur är upphov till många problem. Det gäller allt från upphandlingssätt, arbetsformer, ledarskap, utbildning och lönesystem.
I förslagen pekar man på att lärdomar från industrin skulle kunna förändra branschens traditionella, manliga värderingar, bredda kompetensen, leda till mindre skråtänkande och öppna för fler invandrare och kvinnor.

När det gäller lönesystem hamnar kommissionen nära byggarbetsgivarnas åsikt. Det är bra med ett lönesystem med en mindre del resultatbaserad lön, skriver man.
– Vi har inte sneglat på vad parterna tycker, säger Vidar Andersson.
– Vårt förslag bygger på de studier vi har gjort.
Han medger att man inte haft tillfälle att ta till sig argument från byggnadsarbetare som gillar de ackordslöner som arbetsgivarna vill förhandla bort.
– Samarbetet med Byggnads har inte varit helt otvunget. Ett bättre samarbete med Byggnads hade kunnat stärka byggnadsarbetarnas perspektiv, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommission vill industrialisera

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig