info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Kommer aldrig backa"

"Lovar saker han inte kan hålla" sa Jimmie Åkesson (SD) om Ardalan Shekarabi (S) då de i dag debatterade upphandling. Shekarabi hävdade att SD bytt fot för att närma sig Moderaterna.

– Man vägrar samtala med oss, i stället slänger man fram den här luntan, hävdade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson då han i dag debatterade med civilministern Ardalan Shekarabi (S) i skånska Bromölla.
Luntan han talade om är Socialdemokraternas förslag till ny upphandlingslagstiftning som är tänkt att börja gälla nästa år. Den innebär krav på lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtal vid offentlig upphandling. Tidigare i september stod det klart att Sverigedemokraterna inte stöttar förslaget, vilket troligtvis innebär att det röstas ned i riksdagen.

Vändning från SD

I debatten hävdade Jimmie Åkesson att man inte diskuterat förslaget på förhand för att komma fram till något som hans parti kan ställa upp på. Han menade att det nuvarande förslaget bland annat innebär krångel för småföretagare. Ardalan Shekarabi avvisade kritiken, han uppgav att Socialdemokraterna fört diskussioner med alla partier. Han menar att Sverigedemokraterna också var för sådana här upphandlingskrav i våras.
– Vad hände sen? Under sommaren träffade Sverigedemokraterna Almega, en mäktig ekonomisk kraft som står nära moderaterna, sa civilministern.
Han menar att Sverigedemokraterna vänt i strävan efter att komma närmare Moderaterna.

”Ni kör ju en rövare”

Jimmie Åkesson hävdade vidare att Ardalan Shekarabi håller mer än han kan lova, att det inte går att ge löften om lika villkor för svenska och utländska arbetare i nuläget.
– Vi får inte för pamparna i Bryssel.
– EU kommer ju aldrig tillåta det här, ni kör ju en rövare här, sa han.
Ardalan Shekarabi svarade med att uppge att EU-kommissionärerna i nuläget står upp mer för svenska löntagare än vad Jimmie Åkesson gör.
– Det är väl priset du får betala för att närma dig Anna Kinberg Batra, sa han och drog slutsatsen att de som då verkligen får betala för det är löntagarna.

”Kommer aldrig backa”

Civilministern hävdade att detta inte behöver vara så krångligt, att det finns ett konkret förslag att ta ställning till i november för att sätta stopp för den lönedumpning som även Sverigedemokraterna säger sig vara emot.
– Politik handlar om konkreta beslut och konkreta ställningstaganden, sa han och hävdade att Jimmie Åkesson aldrig röstar för arbetarnas intressen när det väl gäller.
I slutet av debatten vände sig Jimmie Åkesson till Ardalan Shekarabi med en fråga om ifall han är för stolt för att ta tillbaka luntan och sitta ned för att hitta en gemensam lösning.
– Svarar du nej tycker jag du visar väldigt tydligt att då är det konflikten som är viktig, sa han.
– Vi kommer aldrig backa en millimeter. För backar vi så accepterar vi lönedumpning för svenska löntagare, svarade Ardalan Shekarabi.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Kommer aldrig backa"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig