info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kolmonoxid kan ha lett till dödsolycka

Polisen går nu ut med mer detaljerade uppgifter om dödsolyckan i Tranås, där en 23-årig svetsare omkom. En teori är att kolmonoxid kan ha bidragit till dödsfallet. - Vi misstänker att det kan ha funnits giftig gas i värmerören, som har kommit ut då man luftade systemet och gjort honom medvetslös, säger kriminalinspektör Lars-Erik Furuskog. Samtidigt uppmärksammas fler, liknande olyckor.

Polisens teori är att den omkomne andats in giftig gas, blivit illamående och tappat medvetandet. I något skede ska han ha kräkts vilket sedan lett till kvävning. Exakt vad som hände vet man inte eftersom det inte fanns något vittne.
Det var under förra veckan som den 23-årige licenssvetsaren avled efter att ha arbetat med att dra in fjärrvärme i en villa i Tranås. Först trodde man att han hade skållats till döds, efter att het ånga plötsligt läckt ut i källaren från ett rör i samband med provtryckning. Han arbetade ensam i källaren och hittades svårt skadad av en kollega. Han avled senare på sjukhus.
Under olycksutredningens gång har nu teorin om orsaken till olyckan förändrats.

När man bygger nya värmesystem luftas systemet, för att få bort luft i rören.
-Då släpper man på hetvatten och öppnar en ventil så att luften kommer ut. I det här fallet kan det ha stått gas i rören efter svetsningen och det troligaste är då att det är frågan om kolmonoxid, säger Lars-Erik Furuskog, vid polisen i Jönköping.
Både polis och Arbetsmiljöverket utreder olyckan. Arbetsmiljöverket varnar nu för den här typen av arbeten, så att inte fler ska råka illa ut. Verket har uppmärksammat tre nästintill identiska olyckor vid avluftning i samband med fjärrvärmeinstallationer.

Den andra hände då en svetsare nyligen fick allvarliga skador efter en olycka i en ishall i Kumla. Även i detta fallet är en teori att kolmonoxid skulle kunna ligga bakom olyckan. Svetsaren arbetade med att dra rörledning och avluftade därefter fjärrvärmerören. Han påträffades medvetslös och brännskadad på ett vattenbegjutet golv. Gasen kolmonoxid kan orsaka medvetslöshet och kvävning. Den tredje olyckan hände tidigare i Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt och ska ha haft ett identiskt förlopp.

På Arbetsmiljöverket är man dock försiktig med att uttala sig om olycksorsaken.Utan säger att gasrester i rörsystemet, svetsrök eller låg syrgashalt kan ha lett till att arbetstagarna snabbt förlorat medvetandet.
– Vi vet att något hänt i samband med avluftningen, men inte vad, säger verkets representant Claes Trädgårdh.
Man manar till försiktighet vid dessa arbeten eftersom luft och rester av gas kan finnas kvar i rörledningarna. De ska enligt verket ledas ut och inte hamna i det utrymme där arbetarna befinner sig.

Ytterligare en svetsolyckan har hänt i år, en dödsolycka, på Borealis i Stenungsund. Svetsaren Andrej Jakovlev hittades livlös i ett rör. Enligt obduktionsrapporten hade han kvävts ihjäl av argongas. Argongas tränger undan syret och den som andas in gasen dör av syrebrist.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kolmonoxid kan ha lett till dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig