info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v9
DÖDEN PÅ BYGGET

Kollegorna som dog på bygget 2020

Avlastningsolyckor, ras och fall från ställningar. Nio byggjobbare avled efter olyckor på arbetet förra året, visar Byggnadsarbetarens genomgång.

 • 52-årig man En kranbilsförare dog efter att ha fått en kabelsnurra över sig i samband med avlastning.  Mannen levererade material inför ett anläggningsarbete med linjedragning och nedgrävning av kabel. Olyckan inträffade utanför Örnsköldsvik den 13 mars och han var ensam på plats. Kabelsnurrorna vägde 542 kilo styck.
  Arbetsgivare: Företagare.
  Brottsutredning: Nedlagd.
 • 30-årig man En ställningsbyggare föll cirka 16 meter på Östermalm i Stockholm den 3 april. Mannen avled av sina skador. Ställningen var redo att demonteras men den här dagen skulle man enligt uppgifter bara hissa ner lösa föremål. Det gjordes men mannen tros också ha påbörjat rivning eftersom delar av ställningen som tidigare varit täckta, var borta efter olyckan.
  Arbetsgivare: Delägare i ställningsföretag, inhyrd av Nynäs Ställning AB.
  Brottsutredning: Nedlagd.
 • 61-årig man En rörnätstekniker som arbetat med anläggningsarbete i många år omkom 12 maj i Ljusne, Söderhamns kommun, efter att ha träffats av ett betongblock i samband med grävningsarbeten för VA-nät. Under jobbet hade man stött på blocket som antogs vara en fast del av en husgrund. Före olyckan i schaktgropen inträffade ett mindre ras strax bredvid. Mannen tog skydd vid blocket som rasade över honom och han kom i kläm. Arbetskamraterna gjorde räddningsinsatser.
  Arbetsgivare: Söderhamn Nära.
  Brottsutredning: Pågår.
 • 54-årig man En snickare avled efter att ha fått allvarliga skärskador av en cirkelsåg.  Mannen hade precis fått nytt jobb och gjorde sin första arbetsdag på ett bygge åt arbetsgivaren som var underentreprenör. Vad som hände vid arbetsplatsen på Östermalm i Stockholm den 25 maj är oklart. Mannen hade inga uppdrag med sågen, utan hade andra uppgifter då det pågick gjutning. Snickaren hade ett grekiskt pass men kommer ursprungligen från Ukraina.
  Arbetsgivare: Anställd i byggföretag.
  Brottsutredning: Nedlagd.
 • 58-årig man En grävmaskinist blev klämd under ett arbetsmoment då en bränsletank skulle flyttas. Mannen klämdes mellan dieseltanken och skopan till den hjullastare som användes vid flytten. Den skadade mannen fördes till sjukhus men avled senare av skadorna. Olyckan inträffade på NCC:s stentäkt i Södra Sandby den 24 juni.
  Arbetsgivare: Företagare.
  Brottsutredning: Nedlagd.
 • 31-årig man En ställningsbyggare avled efter att ha fallit cirka nio meter på ett bygge i Umeå. Han föll då en ställning skulle monteras ner på bygget vid Hedlunda. Det ska ha skett i samband med att han lyfte på en plywoodskiva. Enligt åklagaren ska trall inte ha varit monterat under, enligt monteringsinstruktionen. Olyckan inträffade den 30 juni och mannen avled den sjunde juli.
  Arbetsgivare: Altum Service AB.
  Brottsutredning: Pågår.
 • 34-årig man En montör dog efter att ha träffats av stämp vid byggandet av en monteringsfärdig stålhall i Sollentuna kommun. Stämp användes för att balansera balkar och mannen träffades då han stod bredvid monteringen och förberedde ett stämp. Olyckan inträffade den 6 juli och hans skador var så svåra att han avled den 9 juli. Hans företag hade anlitats av hallentreprenören Northpower Stålhallar för monteringen av hallen.
  Arbetsgivare: Företagare.
  Brottsutredning: Pågår.
 • 56-årig man En företagare och snickare dog efter att ha fått rasmassor över sig i ett schakt i Lövnäs utanför Vilhelmina. Mannen hade grävt ett ledningsdike för att dra ledningar vid byggandet av ett slakteri på den egna gården. Han hade mångårig erfarenhet som snickare och drev och ledde själv byggprojektet. Han grävde ledningsdiket med grävmaskin. Olyckan inträffade den 5 oktober. Han hade gått ner i det mellan 2,5 och 3 meter djupa diket för att göra en koppling då det plötsligt kom ett ras. Mannen skadades så illa att han avled.
  Arbetsgivare: Företagare.
  Brottsutredning: Utreds ej.
 • 61-årig man På arbetsplatsen i Idre Himmelfjäll pågick byggande av parhus när en snickare fick över sig tre väggelement i samband med avlastning från ett lastbilsflak den 29 oktober. Ett av fyra element hade just lyfts iväg med kran då raset skedde. Mannens liv gick inte att rädda. Enligt Arbetsmiljöverket var lasten inte säkrad mot ras när man lastade av, utan bara lastsäkrad för transport.
  Arbetsgivare: Företagare.
  Brottsutredning: Pågår.

Så här görs kartläggningen

Byggnadsarbetaren gör varje år en sammanställning över dödsfall i byggolyckor. Vi redovisar då dödsfall i olika typer av bygg- och anläggningsverksamhet. Också personer som inte är byggnadsarbetare ingår i statistiken om olyckan har samband med byggverksamhet. Redovisningen bygger både på tidningens egen granskning och på Arbetsmiljöverkets statistik. Enstaka fall kan tillkomma.

Dödsolyckor inom bygg år 2016–2020

2016: 7

2017: 9

2018: 14

2019: 14

2020: 9

Källa: Byggnadsarbetarens statistik

Margite Fransson, reporter
Annons

Du läser: Kollegorna som dog på bygget 2020