info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kollegor chockade efter dödsolyckan

Foto: Thord Nilsson/Scanpix -Det är så fruktansvärt. Sådant här får absolut inte hända, säger Ulf Normark, regionalt skyddsombud för Byggnads om dödsolyckan i Malmbergsgruvan som tog två arbetares liv. Byggnadsarbetare på arbetsplatsen är i chock över det som hänt.

Olyckan hände då arbetarna befann sig i en arbetskorg som med hjälp av en mobilkran sänktes ner i ett hisschakt. De skulle där besiktiga en bergförstärkning. Plötsligt rasade hisskorgen och föll. Den och de omkomna hittades senare cirka 100 meter längre ner. Men exakt vad som hänt är oklart.
-Det är hemskt att tänka sig vad som hände och mina tankar går till familjen, säger Ulf Normark.

För honom är det viktigt att olyckan nu blir ordentligt utredd. Byggnads regionala skyddsombud i Kiruna har lagt ett skyddsombudsstopp för liknande arbeten också i den gruvan. Även LKAB har lagt stopp för liknande arbeten med kran i båda gruvorna.
Under onsdagsmorgonen besökte Ulf Normark Malmbergsgruvan och träffade vid ett möte anställda från huvudentreprenören NCC, skyddsombud, skyddsansvarig och LKABs vd Lars-Eric Aaro.

– Byggnadsarbetarna är i chock över att två kollegor omkommit. Och själva har många av dem suttit i hisskorgar på det här sättet. Många tänker att det kunde ha varit någon av dem, säger Ulf Normark.
De omkomna tillhörde en underentreprenör på arbetsplatsen. Under onsdagen hålls en tyst minut för att hedra deras minne.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kollegor chockade efter dödsolyckan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig