info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kolla bygglärar-Tonys galna uppvärmning – vill peppa med humor

Tony Ekblom spelade in en humoristisk träningsfilm för att muntra upp sina byggelever när de satt hemma i karantän. Med filmskapandet vill han både peppa och lära ut.

Plattsättaren Tony Ekblom är lärare på en byggutbildning för vuxna i Umeå. Han har tagit med sig humorn från bygget in i läraryrket för att göra undervisningen lättsam och använder filmer för att åskådliggöra olika moment för eleverna.

Ibland hamnar han i ett flow och då blir det extra mycket humor i filmerna. Som till exempel i våras när alla elever satt hemma och studerade. Tony tänkte att de behövde muntras upp. (Se film längst ner i artikeln)

Tony Ekblom.

– I våras när vi stängde ner hela skolan i två veckor på grund av pandemin och allt kändes dystert, gjorde vi en video för att få eleverna att röra sig hemma. Det skulle bli en seriös video från början, men det blev en roligare variant, säger Tony, som fram till för två år sedan jobbade som murare och plattsättare, på bland annat Peab, i 19 år.

Tony menar att man kan göra byggundervisning hur tråkig som helst, men också hur rolig som helst och mycket av innehållet i byggutbildningen kan förmedlas med hjälp av film om den görs med både humor och allvar. Många av hans elever har olika diagnoser och en del har svårt att koncentrera sig. När de sitter i karantän är det extra svårt att fokusera på undervisningen för många av eleverna och då är det viktigt att fånga upp dem, påtalar Tony.

Sitter ni i karantän just nu?
– Inte just nu. Men så fort någon i klassen testas positivt, skickas alla elever hem.

Vad säger eleverna. Gillar de filmerna?
– Mera film, mera film, låter det. Så ja, det funkar. Men det är en hårfin linje, det får inte bli för oseriöst och plojigt. Jag vill fånga upp alla elever, en del är väldigt ambitiösa, så det måste samtidigt vara ett bra och seriöst innehåll.

Vilken utrustning har du?
– Jag har min mobilkamera och ett stativ.

Kör du själv eller låter du någon kollega filma?
– Nej, jag gör det själv, jag har bluetooth och kan styra mobilen med fjärrkontroll.

Varför inte ta ett deltidsjobb som skådis?
– Hahaha, jag kanske får en byggroll i någon film. Nej, jag trivs så bra som lärare.

Får du med dig eleverna på att värma upp när ni är i bygghallen då?
– Nja, det brukar gå lite trögt. Man får säga ”kom igen nu” och peka med hela handen. Vi vill att alla värmer upp.

Ingår det i undervisningen att prata om uppvärmning?
– Det ingår inte i kursplanen med jag pratar mycket om ergonomi och att man kan få skador om man lämnar värmen i boden och går rakt ut i kylan och anstränger kroppen.

Hur står det till med uppvärmningen i branschen egentligen? På Peab?
– För 10-12 år sedan var det många företag som körde uppvärmning men det har minskat lite. Jag tror många, särskilt de äldre, tycker att det är lite fjantigt.

Blir det fler filmer?
– Ja, igår hade vi lärare en studiedag och vi pratade om hur vi ska göra undervisningen för elever i karantän så bra som möjligt, bland annat funderar vi på att köpa in bättre videoutrustning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kolla bygglärar-Tonys galna uppvärmning – vill peppa med humor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig